Živi zid spriječio deložaciju, Grad Zagreb tvrdi: Bespravno su zauzeli stan, dužni su 16 tisuća kuna režija

Foto: Živi zid

ŽIVI ZID spriječio je deložaciju obitelji Lovrić-Vezaj iz stana u Zagrebu. Deložacija je bila bila zakazana za 10 sati, ali Grad Zagreb, koji je tražio deložaciju, na kraju je odustao. Obitelj Lovrić-Vezaj u stanu će ostati još barem četiri mjeseca. Na svojem Facebook profilu Živi zid je poručio da se interventna policija povukla.

 

 

"Ovo je prvi put da je pritisak javnosti i medija djelovao na ovrhovoditelja da odustane od deložacije tijekom samog provođenja ovrhe. Hvala svima koji nas pratite, vi ste ta javnost zbog koje su oni odustali!", napisali su iz Živog zida.

Pokušaj deložacije trajao je nekoliko sati, pri čemu je interventna policija privela 20-ak aktivista Živog zida. Prilikom pokušaja deložacije jedna osoba je ozlijeđena, a još jednoj osobi je pozlilo. Aktivistima Živog zida pomoć i podršku došao je pružiti i glumac Leon Lučev.

Aktivistima Živog zida u zaustavljanju deložacije priključila se skupina od 20-ak branitelja. 59-godišnji Vezaj, koji je trebao biti deložiran zajedno s bolesnom suprugom, i sam je branitelj, a u naredna četiri mjeseca mora regulirati braniteljska prava i s Gradom se dogovoriti oko otplate nakupljenih dugovanja kako do deložacije ipak ne bi došlo. Vezaj tvrdi da dugove jednostavno nije mogao plaćati jer je firma za koju je radio završila u stečaju.

 
 
 

Iz Grada Zagreba priopćili su da Vesela Vezaja i Slavicu Lovrić iz gradskog stana veličine 27 kvadrata deložiraju jer se obitelj bespravno uselila u stan još 2005. godine. U međuvremenu su, tvrde iz Grada Zagreba, za režije ostali dužni 16.112,11 kuna.

Živi zid međutim tvrdi da situacija nije baš tako jednostavna:

"Stan iz kojeg Grad Zagreb izbacuje obitelj Lovrić - Vezaj ima 27 kvadrata, razlog iz kojeg ta obitelj nije sklopila ugovor o najmu s Gradom Zagrebom leži u tome što je preduvjet za to podmirenje ukupnog duga za režije, kojeg siromašna obitelj nema od kuda podmiriti. To što Grad Zagreb, odnosno ljudi koji ga vode - Sandra Švaljek (predstavnica Bandićeve liste) i HSLS (čiji su članovi Ferdelji i Hanžeković) rade je žalosno, pokušavaju krivnju za nastalu situaciju svaliti na socijalno ugroženu obitelj. Zagrebačka vlast nije socijalna, to vidite i po računima za režije i po politici deložacija. Krajnje je vrijeme da se građani zapitaju kome daju svoj glas jer bi ih pogrešan izbor na kraju mogao odvesti u fatalnom smijeru", poručuju iz Živog zida.

 

 

Priopćenje Grada Zagreba o deložaciji prenosimo u cijelosti:

 Za četvrtak, 15.01.2015. zakazana je deložacija na adresi u Zagrebu, Vile Velebita 13, 1. kat, površine 27,03 m2.  Radi se radi o deložaciji Vesel Vezaja I Slavice Lovrić koji su u predmetni stan bespravno uselili 2005. godine.

Pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, poslovni broj: Ps-121/06 od 15.05.2007. naloženo je iseljenje iz predmetnog stana. Kako imenovani nisu u mirnom postupku stan predali Gradu Zagrebu Sud je 04.01.2013. donio rješenje o ovrsi, poslovni broj: Ovrs-360/12 u kojem je zaključkom Suda od 20.11.2014. deložacija zakazana za 15.01.2015.

U mirnom postupku nije podmiren niti trošak iz parničnog postupka, te je u tijeku i ovrha radi naplate.                         

Vesel Vezaj i Slavica Lovrić se ne nalaze na Konačnoj listi reda prvenstva za dodjelu gradskog stana u najam. Imenovani nisu podnijeli niti zahtjev na posljednji natječaj (10.11. do 10.12.2014.) za davanje stanova u najam. Nije pronađen ni podatak da pripadaju krugu osoba koje su ishodile obrazloženo mišljenje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Gradskog ureda za branitelje, temeljem kojih se otvara mogućnost dodjele stana u najam izvan liste reda prvenstva sukladno članku 7. Odluke o najmu stanova  (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/09, 3/12, 15/12 i 22/13). Također nije podnesen zahtjev   za sklapanje ugovora o najmu za predmetni stan temeljem članka 7.a citirane Odluke iako je ovršeniku osobno, na adresu stana upućen poziv kojim ga se upućuje da podnese zahtjev zaključno sa 31.03.2013. 

Prema evidenciji Zagrebačkog holdinga dug za režijske troškove za stan u Vile Velebita  13 (komunalna naknada, naknada za uređenje voda, odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, potrošnja vode, naknada za korištenje stana za bespravne korisnike koja je izjednačena s iznosom zaštićene najamnine – 2,70 kn po m2) na dan 13.01.2015. iznosi 16.112,11 kn.   
   
Ovršenici, dakle, nisu podnijeli zahtjeve na dva javno raspisana natječaja za dodjelu gradskog stana u najam (2009. i 2014.), nisu ishodili obrazloženo mišljenje nadležnih Gradskih ureda za rješavanje stambenog pitanja izvan liste reda prvenstva, te, iako pozvani, nisu podnijeli zahtjev za sklapanje ugovora o najmu za predmetni stan temeljem članka 7.a Odluke o najmu stanova, te će se u skladu sa svim iznesenim činjenicama pristupiti deložaciji zakazanoj za 15.01.2015. u cilju zaštite imovine Grada Zagreba.

Pročitajte više