Zmajlović i Grčić s predstavnicima gradova i županija raspravljaju o gospodarenju otpadom

Ilustracija: Shutterstock

NASTAVLJA se realizacija plana Ministarstva zaštite okoliša da se do 2018. uspostavi cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Jedna od prvih postaja je Zadar gdje će na ovu temu s predstavnicima grada i županije razgovarati ministri Zmajlović i Grčić.

Uvođenje primarne selekcije, sanacija odlagališta i izgradnja centra za gospodarenje otpadom- tri su ključne pretpostavke koje bi do 2018. trebale zadovoljiti sve jedinice lokalne i regionalne samouprave. Primarnu selekciju do sad je uvelo više od 70 poto gradova i općina, a oni koji to ne učine u najkraćem mogućem roku platiti će od 100 do 300 tisuća kuna. Načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom Sanja Radović:

"Za građane obveza počinje onog trenutka kad su im osigurani svi uvjeti. Onda kad im komunalno društvo, odnosno općina i grad postave spremnike ili organizira reciklažno dvorište - onda počinje obaveza građana. Svi oni koji će odvojeno odlagati otpad, njihov računi će biti manji u odnosu na susjeda koji to neće raditi", poručuje Radović.

Do 2018. tako bi trebali smanjiti odlaganje, a povećati recikliranje, a konačni cilj je i uspostava Centara za gospodarenje otpadom do kraja 2018.

Pročitajte više