Zmajlović ukida namete poduzetnicima, očekuje se pojeftinjenje automobila

Foto: Hina

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode pokrenulo je javnu raspravu o prijedlogu Odluke o izmjeni naknada u sustavima gospodarenja otpadnim vozilima i otpadnim gumama s ciljem da smanji ili ukine parafiskalna davanja.

"Smanjivanje broja parafiskalnih nameta i njihovo ukidanje gdje god je moguće jedan je od fokusa i resora zaštite okoliša. Primjenom Odluke koja je danas krenula u javnu raspravu, poslovni sektor već ove godine uplatit će gotovo 25 milijuna kuna manje u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost što bi se trebalo odraziti i na smanjenje cijene tih proizvoda za građane. A kroz sređivanje sustava gospodarenja ambalažnim otpadom stvaramo pretpostavke za dodatno godišnje rasterećenje procijenjeno na preko 40 milijuna kuna u sektoru ambalaže. Pojedine djelatnosti u gospodarenju otpadom su u potpunosti samoodržive i ne postoji niti jedan razlog da ih se dodatno subvencionira novcem poreznih obveznika ili građana Hrvatske i tako omogućuju ničim opravdani ekstra profiti." ističe ministar Mihael Zmajlović u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva.

"Promjenama u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom iz srpnja 2013. i promjenama u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom koji je na to naslonjen, za sirovinu koja je vlasništvo svih građana, Fond je u manje od godinu dana udvostručio prihode te je uz ostale aktivnosti na poboljšanju sustava stvoren preduvjet da se u kratkom roku značajno smanji te i ukine parafiskalni namet na ambalažu čime će se poslovni sektor dodatno rastereti za preko 40 milijuna kuna godišnje," ocjenjuju u Ministarstvu.

Prema pisanju Glasa Slavonije koji se poziva na izvore iz autokuća, pojedini nameti su kao direktan trošak utjecali na izračun prodajne cijene vozila, pa se sada može očekivati kako će njihovo smanjenje ili ukidanje stvoriti pretpostavku za pojeftinjenje automobila u Hrvatskoj.

Pročitajte više