Župani o okidanju dopisništava: HRT mora i dalje ravnomjerno pokrivati događaje iz cijele Hrvatske

Foto: Index

HRVATSKI župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija danas su izrazili zabrinutost zbog odluke Ravnateljstva HRT-a o gašenju 11 dopisništava jer smatraju da će njihovim ukidanjem gotovo četvrtina stanovništva ostati zakinuta za sve relevantne vijesti iz svojih županija.
Župani u priopćenju napominju kako HRT, kao javni nacionalni servis, i dalje mora osigurati ravnomjerno pokrivanje svih događaja iz cijele Hrvatske, uz jednake uvjete. Budući da svi građani plaćaju jednaku pristojbu, vijesti iz svih županija trebaju imati jednaku mogućnost pojaviti se u informativnim emisijama HRT-a, ističu župani.


Župani smatraju kako, unatoč najavljenoj racionalizaciji, taj potez prvenstveno vodi do daljnje centralizacije. "Cijenimo nastojanja za racionalizacijom, podupiremo rekonstruiranje HRT-a i smatramo da je potrebno, ali zasigurno postoje i drugačiji načini. Ukidanjem 11 dopisništva gotovo četvrtina stanovništva Hrvatske ostat će zakinuta za relevantne vijesti iz određenih dijelova Hrvatske, naročito manjih sredina. Nužno je da HRT, kao javni servis informiranja, osigura ravnomjerno praćenje svih događaja u svim hrvatskim županijama", istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Odluci glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) o gašenju 11 dopisništava u Karlovcu, Koprivnici, Novoj Gradiški, Sisku, Virovitici, Metkoviću, Požegi, Slavonskom Brodu, Županji, Gospiću i Krapini jučer su se usprotivili Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske i Sindikat novinara na HRT-u. Novinarske udruge podsjetile su da bi proces ukidanja dopisništava trebao početi 1. svibnja, a završiti 1. kolovoza ove godine čime će, upozorili su, 51 zaposlenik, među njima i brojni novinari, ostati bez posla.

Pročitajte više