A gdje je sudac?

POSLJEDNJIH petnaestak dana u Dubrovniku je boravilo više novinarskih ekipa iz Australije koji su se bavili slučajem Britt Lapthorne, čije je mrtvo tijelo nađeno u moru prije nekoliko dana. Australski kao i hrvatski mediji tako su danima odapinjali strelice prema nesposobnoj hrvatskoj policiji, a danima je i trajala opsada Vile Palme (središta dubrovačke policije) u potrazi za bilo kakvim informacijama.

Policija novinarima zabranila postavljati pitanja na presici

Naime, dubrovačka policija udostojila se napraviti svega dvije konferencije za medije, a ona u ponedjeljak teško se može tako nazvati iako je pisalo: "Poziv na konferenciju za novinare". Nakon što se kasnilo gotovo sat vremena na početak glasnogovornik dubrovačke policije Ivan Kukrika podijelio je priopćenje policije, obavještavajući kako na konferenciji za novinare neće biti moguće postavljati pitanja. Naime, konferencije za novinare bez pitanja odlike su starih totalitarnih režima, no i to je bio pokazatelj kako je policija na krajnjem jugu totalno nespremna na ovaj slučaj. 

Štoviše, iako je u pozivu stajalo kako će se razgovarati o nalazima obdukcije dubrovačka policija obavijestila je novinare kako sada oni odjednom ne mogu govoriti o obdukciji te da se obrate istražnom sucu Đorđu Benussiu, budući da je on jedini može o tome govoriti. Dubrovačka policija tako je još jednom pokušala oprati ruke, a novinari su ostali bez prave informacije o tome što se događa u istrazi oko mrtve Britt Lapthorne.

Radno vrijeme

Budući da je bilo već kasno poslijepodne, a dubrovački sud završio radno vrijeme, kao i sudac Benussi, od kojeg se, kako je rekao Kukrika jedino mogu dobiti podaci netko se od Dubrovčana ponudio novinarima kako može naći suca. U Dubrovniku je javna tajna kako je sudac Benussi stari "dančar", a budući je bio lijep i topao dan, nije bilo teško zaključiti kako bi se u kasno popodne Benussi mogao kupati na Dančama.

Novinarska svita, koju su većinom činili Australci, tako je stigla na Danče, a zapanjeni sudac Benussi isprva nije ni mislio kako upravo njega traže, te da ih je na to uputila dubrovačka policija. Kada se primakao "skalicama" da izađe iz mora te kada su ga zabljesnuli fotoaparati i kamere, Benussi je jedino izustio kako je njegovo radno mjesto na dubrovačkom sudu te da se izjave uvijek mogu zatražiti u tijeku radnog vremena.

Na kraju nije bilo druge, nego da Benussi pobjegne od nasrtljivih novinara.

I.Ć.
Foto:Index

Pročitajte više