Abas traži da militanti poštuju prekid vatre

Palestinski predsjednik Mahmud Abas otputovao je u petak u Gazu na razgovore s militantskim skupinama kako bi ih uvjerio u nužnost poštivanja prekida vatre dogovorenog na summitu s Izraelom u egipatskom ljetovalištu Sharm elSheiku, dok je Izrael, u međuvremenu, odlučio ne odgovoriti na niz minobacačkih napada na židovske naseljenike u Pojasu Gaze, prenose svjetske agencije.

Abas je, nastojeći ispuniti uvjet o primirju i početi pregovore o stanju na područjima pod izraelskom okupacijom, u četvrtak po kratkom postupku smijenio devet dužnosnika sigurnosti jer nisu uspjeli spriječiti palestinske napade na židovska naselja.

"Abas je bio bijesan zbog pogoršanja stanja sigurnosti u Gazi", kazao je viši palestinski dužnosnik. Isti izvor, kako prenosi Reuters, tvrdi da će Abas na razgovorima uputiti jasnu podršku militantima da ne prave gluposti te da postoji samo jedna vlast i jedno vodstvo.

Glasnogovornik Hamasa, Mushir al-Masri, je kratko izjavio da će pripadnici skupine "sjesti s Abasom za stol, poslušati ga i procijeniti rezultate summita u Sharm el-Sheiku i potom, na temelju nacionalnih interesa, odrediti konačno stajalište".

Savjetnik izraelskog premijera, Ra'anan Gissin, kazao je, prenosi dpa, da će se Izrael "suzdržati od vojne akcije i dati Abu Mazenu (Mahmudu Abasu) vremena da poduzme određene korake".

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više