Abramović: Ubio sam naoružanog četnika, a ne civila

UMIROVLJENI vojnik HV-a Tomislav Abramović tvrdi da je u Okučanima po zapovjedi Mladena Kruljca pucao na muškarca, za kojeg kaže da je bio četnik i naoružan, a ne kako tvrdi njegov suborac Dragičević civil. Pošto je nakon višestrukih upozorenja i povika "Stani!" počeo bježati, Abramović je izvršio zapovijed.

Prisjećajući se 2. svibnja 1995. godine, Abramović kaže da je kao pripadnik 3. gardijske brigade bio jedan od ljudi od posebnog povjerenja i da je s desetak drugih suboraca strijelaca predvodio brigadu koja je sudjelovala u akciji čišćenja Okučana tijekom operacije "Bljesak".

Abramović, zidar iz Feričanaca u Slavoniji, od sredine srpnja 1991., kada je pobjegao iz JNA, pa sve do oslobođenja neprekidno je bio vojnik HV-a.

Iako je prošlo deset godina, branitelj iz Feričanaca sjeća se mjesta i trenutka kada mu je tadašnji zapovjednik Mladen Kruljac izdao zapovijed da puca. Među izdvojenim borcima bio je Kruljac, zapovjednik bojne, čijeg se imena Abramoviće ne sjeća, i zapovjednik satnije Pero Kolčić.

U jednom trenutku uočili su naoružanu osobu koja je na sebi imala dio vojne odore. Prema Abramovićevom mišljenju, nije se radilo o vojniku, starcu, niti civilu. Kaže kao je to bio naoružani četnik. Kako je muškarac ignorirao višestruka upozorenja i Kruljčeve povike "Stani!" i "Stani, pucat ću!", Abramoviću je general Kruljac naredio: "Snajperist, riješi to!".

"Pogodio sam ga. Udaljenost na koju sam pucao bila je 200 metara. Jasno sam ga vidio, i njega i pušku koju je držao u desnoj ruci jer se u tom trenutku okrenuo prema meni" - prisjetio se Abramović. 

Ubijeni muškarc, koji je imao oko 50 godina, kasnije je ukrcan na kamion za razmjenu.

Svemu što se dogodilo, kao i upozorenjima i naredbi generala Kruljca može posvjedočiti bar 15-ak suboraca, kaže Abramović. O događaju, za kojeg smatra da nije dvojben, nikada nije razmišljao dok njegov suborac Želimir Dragičević i Ante Prkačin nisu tražili da potpiše izjavu koju su spremali za Državno odvjetništvo.

Abramović se smatra žrtvom obračuna Ante Prkačina i generala Mladena Kruljca. Tvrdi da je odbio staviti svoj potpis, a da je onaj objavljen u Nacionalu krivotvoren.

Pročitajte više