Admiral Lošo: Kinezi su svoj stealth lovac razvili na temelju F-117 srušenog u Srbiji



NOVI kineski stealth lovac, avion za kojeg se govori da bi mogao zaprijetiti američkom primatu u zračnoj borbi, možda je baziran upravo na američkoj tehnologiji, i to onoj iz aviona F-117 Nighthawk, srušenog iznad srpskog neba 1999. godine.

Kako su za Associated Press rekli hrvatski i srpski stručnjaci za sigurnost, takva mogućnost je vrlo izgledna. Avioni linije F-117 bili su prvi stealth lovci na svijetu. Kad ih je SAD uveo u službu, činilo se da im uopće neće biti moguće kontrirati. Ipak, u ožujku 1999. godine, tijekom bombardiranja Srbije, jedan od njih je srušen.

Lošo

To je bio prvi put da je jedan od, kako su ih do tada nazivali, "nevidljivih" aviona srušen. Pentagon je tvrdio da je srpski uspjeh bio rezultat čiste sreće, ali kasnija istraživanja pomogla su pri poboljšanju stealth tehnologije.

Hrvatski admiral Davor Domazet Lošo rekao je za AP kako su obavještajni podaci dali naslutiti da su među ljudima koji su kupili ostatke aviona bili i kineski agenti, a oni su se zabavljali i kupovanjem dijelova koje su pokupili lokalni farmeri.

"Vjerujemo da su Kinezi iskoristili te materijale kako bi dobil uvid u tajnu stealth tehnologiju, i napravili vlastitu verziju", rekao je Lošo.

Potvrda iz Srbije

Visoko rangirani srpski vojni dužnosnik, koji je htio ostati anoniman, potvrdio je da su kolekcionari suvenira pokupili velik dio dijelova srušenog zrakoplova, te da su ti dijelovi "završili u rukama stranih vojski".

Kineski lovac Chengdu J-20 imao je svoj prvi let 11. siječnja, pokazujući veliki napredak u kineskim naporima razvijanja vojne tehnologije. iako će proći još devet godina dok ne uđe u službu, predviđa se da bi mogao biti konkurencija američkom F-22 Raptoru, jedinom stealth lovcu koji se trenutno koristi na svijetu.

Dijelovi krhotina srušenog F-177, kao lijevo krilo s emblemom američkog ratnog zrakoplovstva, sjedalo za izbacivanje, pilotova kaciga i radio, izloženi su u muzeju avijacije u Beogradu. Zamjenik ravnatelja tog muzeja je rekao da su ih ranije posjećivale brojne delegacije, među njima i ruske i kineske, ali da nitko nije pokazao interes za rastavljanjem dijelova.

Zoran Kusovac, vojni konzultant sa sjedištem u Rimu, rekao je da je režim Slobodana Miloševića redovno dijelio zapadnu opremu koju je zaplijenio sa svojim saveznicima u Kini i Rusiji, a srušeni F-117 bio je na vrhu liste želja.

Novo doba

Rusija je prošle godine predstavila prototip vlastitog stealth lovca, Šukoj T-50, koji bi trebao ući u aktivnu službu za četiri godine. Moguće je da su i Rusi dobili saznanja o srušenom američkom lovcu.

F-117 ušao je u aktivnu službu 1983. godine. Naziv "nevidljivi lovac" nije bio sasvim točan, jer avion nikad nije bio napravljen da bude nevidljiv radarima, nego da ih zbuni i učini lovca teško primjetljivim.

Logična i legitimna procjena

Ključni sastojci su bili oblik krila i saćaste strukture na rubovima, koje su odbijale radarske zrake. Kusovac je rekao da je lako moguće da su upravo ti aspekti tehnologije, kao i materijal kojim je presvučen gornji dio aviona, bili ključni pri razvoju kineske tehnologije.

Alexander Huang sa sveučilišta Takmang u Taipeiju, rekao je da je Lošina procjena "logična". "Nema jačeg izvora za razvoj stealth tehnologije u J-20. Argument je legitiman i ne može se odbaciti", rekao je.

Zapadni diplomati rekli su da je Kina u Beogradu tijekom kosovskog rata imala i obavještajno središte u kineskom veleposlanstvu u Beogradu, koje je "slučajno" pogođeno tijekom bombardiranja.

Pročitajte više