AFP o Srbima koji su ustali protiv Vučića: Generacije odrasle na uličnim prosvjedima

Foto: Profimedia

UTJECAJNA novinska agencija AFP objavila je zanimljiv tekst o prosvjedima koji su izbili u Srbiji nakon spornih parlamentarnih i lokalnih izbora pod naslovom "Stisnuta pesnica: Generacije Srba odrasle na uličnim prosvjedima".

2000. godine 17-godišnju aktivisticu Martu Manojlović teško je pretukla policija ispred gradske vijećnice u Beogradu. Dvadeset tri godine kasnije vidjela je kako se povijest ponavlja jer su sigurnosne snage ponovno upotrijebile pendreke protiv prosvjednika, stoji u tekstu AFP-a.

Manojlović je bila članica Otpora, studentskog pokreta koji je odigrao ključnu ulogu u rušenju moćnog Slobodana Miloševića, koji je bio na čelu Srbije tijekom ratova 1990-ih protiv Hrvatske, Bosne i Kosova. Ona je mirno nosila zastavu sa stisnutom šakom, simbol otpora protiv Miloševićevog autoritarnog režima, kada ju je policija privela.

Mlatilo ju sedam policajaca, dobila je 12 šavova na glavi. Sad opet maršira

"Jedan od policajaca me udario pendrekom po ramenu, pala sam i mislim da me njih sedam pretuklo", rekla je Manojlović za AFP. Izgubila je svijest i "zaradila" 12 šavova na glavi, natučena rebra i hematome po tijelu. Marti Manojlović je trebalo 10 dana da se oporavi, ali do danas nije pustila zastavu sa stisnutom šakom iz ruku.

Nakon parlamentarnih i lokalnih izbora 17. prosinca ponovno je izašla na ulice kako bi prosvjedovala protiv, kako smatra, izborne prevare koju je orkestrirao predsjednik Aleksandar Vučić, bivši Miloševićev saveznik. Vučićeva desničarska Srpska napredna stranka na parlamentarnim izborima osvojila je oko 46 posto glasova, dok je vodeća oporbena koalicija osvojila 23.5 posto, prema službenim rezultatima.

Vučića, bivšeg nacionalista koji je postao proeuropski populist, kritiziraju zbog autokratskog vladanja Srbijom. Manojlović je u nedjelju navečer bila među tisućama prosvjednika ispred beogradske gradske vijećnice koji su zahtijevali poništavanje izbora.

"Povijest se ponavlja na najgori mogući način"

Neki su pokušali upasti u zgradu i razbijali su prozore motkama za zastave i kamenjem, dok je policija odgovorila suzavcem, a masu je rastjerala pendrecima. "Povijest se ponavlja na najgori mogući način", rekla je Manojlović za AFP.

"Iskustvo mi je govorilo da je sukob neizbježan, pa sam otišla neposredno prije nego što su sukobi počeli", dodaje. Nakon toga je vidjela slike policije kako tuče mlade ljude.

"Osjećala sam se užasno. Ova država nastavlja proždirati najbolje ljude koje ima, one koji je najviše vole", kazala je Manojlović pa dodala: "Mi opet, nažalost, živimo u autokraciji."

Međunarodni promatrači, uključujući predstavnike Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), izvijestili su o nepravilnostima na izborima, uključujući i kupnju glasova. Nekoliko zapadnih zemalja također je izrazilo zabrinutost.

Vučić je osudio prosvjede, rekavši da postoje dokazi da je nasilje bilo unaprijed planirano, i sugerirao da strani akteri pokušavaju potaknuti nemire.

Studentski pokreti

Generacija kojoj pripada Manojlović odrasla je na uličnim prosvjedima, gdje je s drugim studentima zahtijevala demokraciju. Njezini su se roditelji bunili protiv Miloševićevog autokratskog režima dok je još bila dijete. Otpor je vrlo brzo postao popularan među srpskom omladinom i mobilizirao ju je za konačni obračun koji je srušio Miloševića.

Aktualne prosvjede također predvode studenti i srednjoškolci udruženi u pokret Borba, koji također kao simbol koristi stiliziranu stisnutu šaku. Pokret je nastao nakon izbora od neformalne grupe Studenti protiv nasilja, koja nazivom podsjeća na glavni oporbeni pokret u zemlji Srbija protiv nasilja.

Pokret ističe da nije povezan s političkim strankama. Neki od članova Borbe ponosni su što nose prosvjedne simbole svojih roditelja, kao što su značke, zastave i transparenti Otpora. "Rođena sam 2002. godine i žao mi je što tada nije došlo do demokratske tranzicije", rekla je Emilija Milenković, studentica politologije.

"Zapad tolerira stabilokraciju"

Tijekom 1990-ih Miloševićeva Srbija postala je međunarodno izolirana država zbog svoje uloge u krvavim ratovima koji su raskomadali bivšu Jugoslaviju. Njegov je režim oštro osudila i izolirala međunarodna zajednica.

Međutim, Vučić uživa vanjsku političku podršku i nekoliko čelnika EU osobno mu je čestitalo na izbornoj pobjedi unatoč optužbama za prevaru. Politički analitičar Aleksandar Popov rekao je da prosvjedi protiv Vučića ne mogu uspjeti bez potpore demokratskih zemalja.

"Još uvijek toleriraju stabilokraciju... i tu se vidi licemjerje Zapada, posebno kada govore o ljudskim pravima i vladavini prava", rekao je Popov za AFP. "Njih nije briga za ogromnu korupciju, urušene institucije, zgažena ljudska prava i pokradene izbore", dodao je.

Pročitajte više