U KB-u Merkur pacijentu transplantirali pet organa u manje od šest sati

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Danas je u Kliničkoj bolnici Merkur održana konferencija za medije povodom prve multivisceralne transplantacije pet organa kod jednog pacijenta. Transplantirani su želudac, tanko i debelo crijevo, jetra te gušterača. 

"Povod za ovu konferenciju je izniman uspjeh koji je transplantacijski tim KB-a Merkur izveo prije tri dana. Tada je napravljena multivisceralna transplantacija pet organa kod jednog čovjeka. Time su KB Merkur i transplantacijski tim dokazali da se ovdje radi o stvarnom centru izvrsnosti", kazao je ravnatelj ustanove, prof. dr. sc. Mario Starešinić.

"Ovakav tip operacija se izvodi samo u 11 europskih centara. Godišnje se izvede 10 takvih transplantacija u cijeloj Europi. Sa zadovoljstvom mogu reći kako je pacijent dobro i da se dobro oporavlja. Naravno da bez darivatelja sve to ne bi bilo moguće. Darivatelji su prvi i najosnovniji stup ovog programa", dodao je. 

"Nije bilo komplikacija"

"Ovo je uspjeh cijelog tima. Pojedinac ne može ništa sam napraviti. Ako tim ne sudjeluje, vi nemate uspjeh. Mi smo tako dobro uigran tim, a to se vidi i po ovome. Ako govorimo o ovih pet organa, vi morate biti u koordinaciji s oba tima. Vrijeme tzv. hladne ishemije mora biti što kraće", naglasio je prof. dr. sc. Stipislav Jadrijević.

"U Osijeku su bili organi. Donor je bio u Osijeku. Mi smo ovdje u Merkuru bili non-stop u komunikaciji. Kad je eksplantacijski tim došao, sve je bilo spremno za ugradnju tih organa. Uspjeli smo u manje od šest sati ugraditi svih pet organa. Sve dobro zasad funkcionira. Nismo imali komplikacija, nadam se da ih i ubuduće neće biti", naveo je. 

Danas se obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa

Pacijent koji je dobio pet organa rođen je 1969. godine, dobro se oporavlja i njegovo će stanje pratiti još tjednima anesteziolozi, kirurzi, internisti, gastroenterolozi, nefrolozi, patolozi i radiolozi. 

 Boluje od trombofilije od koje je je imao trbuh pun debelih žila te je svaki dan imao minimalno jedno unutarnje krvarenje, stoga je jedina opcija bila transplantacija. Ova je operacija ujedno bila i retransplantacija pošto je primatelj već dobio jetru 2023. godine. 

Inače, u Hrvatskoj se upravo danas obilježava Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa. Hrvatska uživa status jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa i lani je u njoj izvršeno 300 transplantacija organa.

Hrvatskim primateljima prošle je godine uspješno presađen 141 bubreg, 48 srca, 12 pluća, 108 jetri, 5 gušterača te je izvršeno 5 kombiniranih transplantacija gušterača-bubreg, dvije transplantacije bubreg-jetra i kombinirana transplantacija jetra-srce.
 

Pročitajte više