Dodik: Hrvatska je bila agresor u BiH. Srbija nije

Foto: X

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je danas Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na tu zemlju, a ponovo je tvrdio kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata.

Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je ranije tijekom dana, za posjeta hercegovačkom mjestu Stolac, kritizirao jednu publikaciju, predstavljenu u subotu u Sarajevu.

U publikaciji se tvrdi kako su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju na BiH, što je, kako se tamo navodi, utvrđeno i presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Grlić Radman je kazao kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istaknuvši kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

"Hrvatska bi neka sponzorstva sada rado zaboravila"

Dodik ga je nakon toga verbalno napao, ljut zbog činjenice da je Hrvatska bila jedan od sponzora rezolucije kojom je Opća skupština UN-a osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995.  

"Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala ni jednu vojnu jedinicu na teritoriji BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) ,kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat", izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.

Dodao je kako bi Hrvatska "neka sponzorstva" sada rado zaboravila, no to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

"Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je neosporan genocid nad srpskim narodom", izjavio je Dodik. On je nešto ranije ovog mjeseca iznosio i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine, kada je kazao kako je bilo "vrlo malo Hrvata" koji su se od toga distancirali.

Pročitajte više