Policija u SAD-u ga prisilila da prizna ubojstvo oca koji je bio živ. Dobio odštetu

Screenshot: YouTube

Grad u Kaliforniji pristao je platiti 900.000 dolara muškarcu koji je bio podvrgnut 17-satnom policijskom ispitivanju. Policajci su muškarca pritiskali da lažno prizna ubojstvo svog oca, koji je zapravo bio živ. Slučaj datira iz 2018. godine i dogodio se u Fontani, gradu istočno od Los Angelesa.

Policajci su tijekom ispitivanja prijetili Thomasu Perezu mlađem kako će mu eutanazirati psa zbog njegovih postupaka. Sudac je priopćio kako je sporno ispitivanje izgledalo kao "neustavno psihičko mučenje". Snimka ispitivanja  prikazuje Pereza u ekstremno lošem psihičkom i fizičkom stanju. 

Sve je započelo 7. kolovoza 2018., kada je otac Pereza mlađeg Thomas Perez stariji, s kojim je živio, napustio kuću s njihovim psom kako bi uzeo poštu. Pas se vratio nekoliko minuta kasnije, ali Perez stariji nije. Njegov sin je sljedećeg dana nazvao policiju i prijavio nestanak. 

Vodili ga na različite lokacije

Policajka Joanna Piña, koja je primila poziv, smatrala je da se Perez mlađi ponaša "sumnjivo", tvrdeći da se nije činio "rastresenim ili zabrinutim zbog očevog nestanka". Policajci su naveli kako su tijekom pretrage kuće pronašli "vidljive mrlje krvi", piše Guardian.

Jerry Steering, odvjetnik Pereza mlađeg, rekao je da u kući nije bilo krvi. Pokazao je i fotografiju koju je policija predala kao dokaz, a na kojoj se vidi mala, neodgonetljiva mrlja na stubištu prekrivenom tepihom.

Perez mlađi je satima sjedio u sobi za ispitivanje, dok policajci nisu dobili dodatne naloge za pretragu koji su im omogućili pristup uređajima koje su zaplijenili. U jednom su trenutku dva policajca izvela Pereza iz postaje i odvezla ga na različite lokacije "navodno kako bi istražili nestanak njegova oca", istaknuo je sudac.  

Policajci su ga grdili, inzistirajući na tome da je ubio svog oca i da se toga ne sjeća. Perez mlađi je molio da ga odvedu liječnicima, ali policajci su mu odgovarali kako mu ne trebaju lijekovi. "Gdje nas možeš odvesti kako bi nam pokazao tatu", pitao ga je jedan policajac. 

Čupao kosu, udarao se i trgao majicu

"Nećemo ići u bolnicu jer ti to neće pomoći", dodao je drugi. U konačnici su ga vratili u postaju, gdje je Perez mlađi suočen s daljnjim ispitivanjem. Snimka ispitivanja prikazuje kako dva policajca optužuju Pereza mlađeg za ubojstvo, dok je ovaj u izbezumljenom stanju i plače. 

Policajci su u jednom trenutku doveli Perezovog psa. "Dogodilo se. Ti si ubio svog oca, on je mrtav. Znaš da si ga ti ubio. Nisi iskren prema sebi. Kako možeš sjediti tamo i govoriti da ne znaš što se dogodilo, a tvoj pas sjedi tamo i gleda te, znajući da si ubio svog tatu? Pogledaj svog psa. Ona zna, jer je hodao kroz svu krv", govorio je policajac. 

Perez mlađi je počeo čupati kosu, udarati se i trgati majicu. Umalo je pao na pod, na što su se policajci nasmijali. Na snimci se vidi kako u jednom trenutku leži na podu držeći svog psa. Policajci su mu zaprijetili da će morati platiti milijun dolara ako ih ne odvede do očevog tijela. 

Zatim su mu lagali kako je locirano tijelo s tragovima uboda i da se nalazi u mrtvačnici. Perez mlađi je tada dao lažno priznanje. Ostavljen je sam u sobi i na snimci se vidi kako se pokušao objesiti. 

Uspio pronaći psa 

"Bio je iscrpljen. Prisilili su ga na lažno priznanje nakon 17 sati ispitivanja. Policajci su to učinili s punom sviješću o njegovom kompromitiranom psihičkom i fizičkom stanju te njegovoj potrebi za lijekovima. Njihovo ponašanje je toliko utjecalo na njega da je lažno priznao ubojstvo svog oca i pokušao počiniti samoubojstvo u postaji", poručio je sudac. 

Perez mlađi je u konačnici prevezen u bolnicu, gdje je zadržan na psihijatrijskom odjelu. Tek tamo su mu prvi put pročitana prava, uključujući i pravo na šutnju. Jedan od policajaca je ubrzo primio poziv kćeri Pereza starijeg, koja je potvrdila da je njen otac lociran i da je živ.

Odvjetnik Pereza mlađeg je ispričao kako je njegov klijent proveo još tri dana na psihijatriji, bez da ga je policija obavijestila da je njegov otac pronađen živ i zdrav. Dodao je kako su policajci odveli psa u prihvatilište, ali ga je Perez mlađi uspio pronaći uz pomoć ugrađenog čipa. 

Pročitajte više