Slovenija još uvijek nije priznala Palestinu. Španjolska: Razmišljaju

Ilustracija: EPA

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ponovno je danas, nakon sastanka u Bruxellesu s novim premijerom Palestinske samouprave Mohamadom Mustafom, pozvao na prekid vatre u Gazi i na oslobađanje izraelskih talaca koje je oteo Hamas.

"Moramo učiniti sve što možemo da bismo postigli hitan prekid neprijateljstava, da bismo ostvarili trenutačno oslobađanje svih talaca i ublažili humanitarnu katastrofu koja se događa u Gazi", rekao je Borrell na konferenciji za novinare.

Novinarima se obratio u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu zajedno s Mohamadom Mustafom, nedavno imenovanim premijerom Palestinske samouprave, koja je na vlasti na Zapadnoj obali, i s norveškim ministrom vanjskih poslova Espenom Barthom Eideom.

Abas: Izrael uskraćuje pomoć palestinskom narodu

Trojica čelnika danas su se u Bruxellesu sastala s donatorima koji pomažu palestinskim vlastima te su razgovarali o novoustrojenoj vladi na Zapadnoj obali, koju vodi Mustafa. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007., nakon što su izbori održani godinu dana prije rezultirali sukobom između Hamasa i Fataha, koji kontrolira palestinske vlasti na Zapadnoj obali.

Predsjednik Palestinske samouprave i čelnik Fataha Mahmud Abas imenovao je u ožujku Mustafu premijerom. On je na današnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da Izrael uskraćuje pomoć palestinskom narodu. 

"Palestinsko vodstvo uložilo je golem napor da bi, unatoč brojnim izazovima, održalo mir na Zapadnoj obali", naveo je. Rekao je i kako je sastanak bio "prigoda da se od Izraela zatraži da preispita" i omogući transfer novca palestinskim vlastima. Borrell je rekao kako smatra da treba istražiti optužbe po kojima Izrael provodi "genocid". 

Aludirajući na presudu Međunarodnoga suda pravde Ujedinjenih naroda (ICJ) u petak, sukladno kojoj je Izraelu naloženo da prekine ofenzivu na grad Rafah u Gazi, Borrell je rekao: "Ova važna presuda Međunarodnog suda pravde Izraelu nalaže i to da se zajamči pristup svakome UN-ovu mandatu za istragu navoda o počinjenju genocida."

Španjolska, Irska i Norveška objavile da će priznati Palestinu

Premda je istaknuo da ih je nazvao "navodima o genocidu", Borell je dodao da oni "moraju biti istraženi u skladu s presudom ICJ-a". Premijer Palestinske samouprave izrazio je danas nadu da će priznanje Španjolske, Irske i Norveške palestinske države potaknuti druge europske zemlje da učine to isto.

Mustafa je rekao da je priznanje sada ključno za održavanje mirovnog procesa na životu. Španjolski šef diplomacije Albares rekao je da o tome razmišljaju i druge europske zemlje, uključujući Sloveniju koja je pokrenula taj proces.

Španjolska, Irska i Norveška, koja nije članica EU, objavile su da će službeno priznati palestinsku državu u utorak kako bi pomogle u zaustavljanju izraelske ofenzive na Gazu nakon napada Hamasa 7. listopada i oživjele mirovne pregovore koji su zapeli prije deset godina.

Izrael je planove za priznavanje palestinske države nazvao "nagradom za terorizam". Mustafa je rekao kako će međunarodnim partnerima iznijeti tri prioriteta za svoju vlast - potporu građanima Gaze, uključujući obnovu osnovnih usluga, izgradnju državnih institucija i stabilizaciju financijske situacije.

Pročitajte više