Rusini obilježili svoj dan. U Hrvatsku su stigli prije 200 godina

Ilustracija: Facebook

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru danas je obilježen Dan Rusina u Republici Hrvatskoj, u spomen na 25. svibnja 1836. godine, kada je u Petrovcima, nedaleko od Vukovara, osnovna prva rusinska grkokatolička župa na području današnje Republike Hrvatske.

Po riječima predsjednice Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravke Rašanin, po zadnjem popisu stanovništva 2021. u Hrvatskoj žive 1343 Rusina, što je značajan demografski podbačaj u odnosu na popis iz 2011. godine, po kojemu je u Hrvatskoj živjelo 1936 pripadnika te manjinske zajednice.

"Unatoč lošoj demografskoj slici, u okviru Saveza Rusina Republike Hrvatske djeluje osam kulturno-umjetničkih društava koja održavaju i njeguju kulturu, tradiciju, jezik te grkokatoličku vjeru", kazala je Rašanin, dodajući kako od ukupnog broja Rusina u Hrvatskoj njih 75 posto živi na području Vukovarsko-srijemske županije. U Gradu Vukovaru žive 323 pripadnika rusinske zajednice.

Penava: Potičemo Rusine kada je to god moguće

Svečanoj akademiji nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, rekavši kako Grad Vukovar prati rad Saveza Rusina te je uvijek spreman pomoći.

"Rusinska nacionalna manjina sudjeluje u svakoj manifestaciji u Vukovaru te na taj način obogaćuju kulturu i svakodnevni život našeg grada. Zajedno živimo i stvaramo, ostvarujemo brojne projekte, potičemo Rusine kada je to god moguće. Čestitam im njihov dan sa željom da i u budućnosti kvalitetno surađujemo", poručio je Penava. 

Prije svečane akademije kod Križa na ušću Vuke u Dunav položeni su vijenci i upaljene svijeće. U predvorju Hrvatskog doma otvorena je izložba Umjetnost enkaustike autorice Sonje Papuge.

Rusini su se na prostore današnje istočne Hrvatske počeli doseljavati 1830. godine. Doseljavali su se u Petrovce, Jankovce, Grabovo, Mikluševce, Đeletovce, Marince, Rajevo Selo, Vukovar i Vinkovce, Đakovo i Osijek. Već 25. svibnja 1836. godine u Petrovcima je osnovana župa Grkokatoličke crkve koja je imala podružnice u spomenutim okolnim mjestima. 

Pročitajte više