Agotić: Vukovar ´91. zadržao duboki prodor JNA u Hrvatsku

BRANITELJI Vukovara su u ljeto i jesen 1991. zadržali prodor elitnih postrojbi JNA duboko u teritorij Hrvatske što je uz međunarodni pritisak prisililo JNA da odustane od plana okupacije cijele Hrvatske, svjedočio je utorak umirovljeni general HVa Imra Agotić na suđenju "vukovarskoj trojci" preda Haškim sudom (ICTY).

"Cilj je bio da JNA s elitnim postrojbama ostvari duboki prodor u teritorij Hrvatske, no dugo zadržavanje kod Vukovara i pritisak međunarodne zajednice učinili su da JNA odustane od Plana A a potom i od Plana B, te na kraju zauzme teritorij kasnije poznat kao Sektor Istok", kazao je general Agotić koji je u vrijeme bitke za Vukovar bio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Kao svjedok optužbe na suđenju generalu Mili Mrkšiću, zapovjedniku 1. Gardijske brigade JNA koja je 1991. napadala Vukovar i njemu podređenim oficirima Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, Agotić je prije objasnio da je JNA po Planu A trebala zauzeti cijelu Hrvatsku, po Planu B teritorij istočno od crte Karlobag-Karlovac-Virovitica, da bi se na kraju zadovoljila sa svojevrsnim Planom C - okupacijom 30 posto teritorija Hrvatske.

Agotić, koji je do prelaska na hrvatsku stranu u srpnju 1991. bio visoki obavještajni časnik Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva, u svojem je trodnevnom iskazu pred ICTY-em dao niz stručnih podataka o ustroju i djelovanju službe sigurnosti JNA, o oduzimanju oružja Teritorijalne obrane (TO) RH, o organizaciji i naoružavanju hrvatske obrane, blokadi vojarni i borbi s neusporedivo nadmoćnijim agresorom.

Odgovarajući na dodatno ispitivanje tužitelja Age Khana rekao je kako je snaga i vatrena moć JNA bila "neusporediva" s onom koju su imali branitelji Vukovara 1991.

Vukovar je napadala "elitno naoružana i osposobljena" 1. Gardijska brigada JNA s 4500 do 5000 ljudi, zajedno s tisućama pripadnika srpske TO i dobrovoljaca, podržana topništvom s druge obale Dunava i zrakoplovstvom s aerodoroma u Batajnici i Tuzli, dok su branitelji Vukovara imali nešto minobacača i streljačko oružje, rekao je svjedok.

On je citirao i izvješće jednog britanskog časnika koji je s vojvođanske strane pratio silovito granatiranje Vukovara snaga JNA te zabilježio kako "s druge strane nije bilo odgovora".

Ispričao je kako su ga zapovjednici obrane znali izvijestiti da je nekad palo i do 5000 topničkih i minobacačkih projektila na Vukovar, veliki dio njih na bolnicu.

Agotić je u iskazu odbacio neke od često ponavljanih teza obrane Mrkšića, Šljivančanina i Radića, kao što su one o "napadu na Vukovar radi deblokade vojarne JNA" i "nelegalnom naoružavanju Hrvatske".

"Ta vojarna ustvari nikad nije ni bila blokirana, zbog svog je položaja bila otvorena prema većinski srpskim selima koja su podržavala JNA", rekao je svjedok i dodao da su i nakon tzv. deblokade slijedili najteži napadi na Vukovar i bolnicu.

Hrvatska je, kako je utvrđeno sukcesijom, imala pravo na 27 posto imovine bivše SFRJ, pa je tako imala pravo i na isti postotak oružja JNA za koji je, kao i druge republike, odvajala dio svog BDP-a, dok je od JNA otela manje od 20 posto oružja, kazao je svjedok.

"Da za svoju obranu nismo nabavljali oružje iz inozemstva i otimali oružje od JNA mogli smo samo otići u crkvu i moliti se", rekao je Agotić.

"Moja je procjena da ste trebali otići u crkvu i moliti se", uslijedila je nacionalistički obojena opaska Radićeva branitelja, Borivoja Borovića, zbog koje se ispričao.

Suđenje "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA optuženih zbog pokolja nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara 20. studenoga 1991., nastavlja se u srijedu izvođenjem novog svjedoka optužbe.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više