Agrokor preuzima crnogorsku Štampu i želi rusku tvornicu sladoleda

PREDSJEDNIK Agrokora, Ivica Todorić prokomentirao je najnovije trendove i prethodna događanja u gospodarstvu, posebno se osvrnuvši na cijene prehrambenih proizvoda u svijetu i Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik. "Konačno smo shvatili da hrana nije jeftina i da Hrvatska, ako to bude znala iskoristiti, od toga može profitirati. Uostalom, veliki dio novca od poskupljenja hrane ipak ide našem seljaku i zašto mu ne povećati tu mogućnost", izjavio je Todorić.

Todorić smatra kako je Hrvatska jedna od država koja ima dovoljne kapacitete za proizvodnju hrane za svoje potrebe, ali i za izvoz, kojemu je potrebna nešto veća priprema. Još prije sedam godina Agrokor je počeo ulagati u proizvodnju luka, jedne od namirnica koju Hrvatska uvozi.

"Gdje god možemo, novac moramo ostavljati u Hrvatskoj"

"Da bi uopće osigurali pretpostavke za proizvodnju, morali smo prvo osigurati 1500 ha zemljišta pogodnog za ovu kulturu. Nakon svega procjenjujemo da ćemo za dvije godine biti u poziciji da luk izvozimo. Slično je i s mrkvom ili krumpirom, odnosno većinom drugih poljoprivrednih sirovina koje mogu uspijevati na teritoriju Hrvatske. Mi trebamo težiti za tim da svugdje gdje možemo novac ostavljamo u Hrvatskoj", kaže vlasnik Agrokora.

Osim postojećih proizvoda, koji su izvozni brandovi poput Jane ili "baby beefa", za američko se tržište priprema i "izvozni hit", određena vrsta šunke iz PIK Vrbovca. Trenutno koncern Agrokor, prema riječima Todorića, upravlja sa 26 do 27 hektara zemljišta, što je još jedan dokaz uspješnosti u proizvodnji hrane.

Agrokor i dalje širi poslovanje u regiji

Na EBRD-ovoj konferenciji, Agrokorovu strategiju širenja na globalnom tržištu detaljnije je prezentirala Ljerka Puljić, potpredsjednica Agrokora. Projekt Migros, iako nije realiziran, pokazao je plan i mogućnosti Agrokora na što je Todorić komentirao: "Dnevno imamo kontakte s predstavnicima svjetskog investicijskog bankarstva, jer smo jasno potvrdili da smo zainteresirani za nova širenja u segmentima koje pokrivamo - maloprodaji i hrani. Meta je više, ali doista nijedna još nije ušla u konkretniju fazu obrade".

Kako se saznaje, Agrokor ipak "snima" jednu rusku tvrtku za proizvodnju sladoleda koja je trenutno visoko pozicionirana, ali isto tako je i odustao od jednog dijela Barille, kojoj je primarna djelatnost proizvodnja tijesta i sladoleda. Iako koncern Agrokor aktivno djeluje izvan regija, ostaju aktivni i u užoj regiji, gdje su započeli preuzimanje crnogorske Štampe. Na teritoriju Crne Gore Štampa ima oko 220 kioska, a u vlasništvu je fizičkih osoba. Javna ponuda za preuzimanje očekuje se krajem lipnja, ali preuzimanje većinskog paketa od strane Agrokora već je dogovoreno.

V.M.

Pročitajte više