A.Hebrang: proračun za 2004. najbogatiji u povijesti hrvatskog zdravstva

Državni proračun za 2004. najbogatiji je u povijesti hrvatskog zdravstva, izjavio je kasno večeras u Saboru ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Za zdravstvo je predviđeno 280 milijuna kuna izravnih investicija i još 400 milijuna iz decentraliziranih sredstava, rekao je Hebrang u nastavku saborske rasprave o prijedlogu proračuna.

Netočnima je ocijenio tvrdnje SDP-a da je za investicije u bolnice predviđeno samo 35 milijuna kuna, istaknuvši da se taj iznos odnosi samo na nove investicije. Tu su, kaže, i otplate kredita Vijeća Europe od 108 milijuna kuna i Svjetske banke od 20 milijuna, a 90 posto tog novca odnosi se upravo na bolnice.

Potvrdio je da je privremeno obustavio neke investicije u zdravstvo, tumačeći da je to učinio jer proračun još nije donesen pa za te investicije nisu ni predviđene proračunske stavke.

Nećemo obustaviti ni jednu započetu investiciju ako ona dobije stavku u proračunu, naglasio je ministar zdravstva.

Kritičarima je odgovorio kako KB Merkur i Klinika za tumore imaju samo prividno više investicija od ostalih bolnica koje imaju već ugovorene investicije kreditirane od međunarodnih institucija.

Hebrang je ponovio da MerkuR i Klinika za tumore u protekle četiri godine nisu dobile ni lipe investicija.

SDP-ovi zastupnici prozvali su večeras Hebranga zbog različitih investicija u zdravstvo, a Nenad Stazić optužio ga je da je za matičnu bolnicu - Merkur osigurao milijunske cifre, na štetu ostalih.

Uz zdravstvo, zastupnici su u višesatnoj raspravi pozornost skrenuli i na nedostatna sredstva za obranu od poplava, za zbrinjavanje Hrvata izbjeglih iz BiH, potrebu većeg ulaganja u obnovu crkava, škola, biblioteka itd.

(Hina) xtr/xum ymć

Pročitajte više