Ahern podržava luksemburškog premijera kao kandidata za predsjednika Europske komisije

IRSKI premijer Bertie Ahern, čija zemlja predsjedava EU-om, u petak je izjavio da bi njegov luksemburški kolega JeanClaude Juncker mogao dobiti jaku potporu kao kandidat za predsjednika Europske komisije, ako se sam ne isključi iz toga.

"To bi mogao biti vrlo lak zadatak za mene kada bi luksemburški premijer bio kandidat", kazao je Ahern na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s Junckerom. "Tada ne bih imao problema" jer on ima široku potporu, dodao je.

Juncker koji obnaša dužnost premijera Luksemburga od 1995. godine kandidirat će se za istu dužnost na općim izborima 13. lipnja, istog dana kada će se održati i izbori za europski parlament.

Izvor blizak Junckeru tvrdi da luksemburški premijer ne želi dužnost predsjednika Europske komisije. "Stvarno je predan tome da ostane u Luksemburgu", kazao je neimenovani izvor.

Junckera je podržavala i Njemačka, gdje je u petak također boravio Ahern koji je na turneji po europskom gradovima uoči summita 17. i 18. lipnja. Ali, zbog informacija da Juncker nije zainteresiran za dužnost predsjednika Komisije, Njemačka je odlučila podržati belgijskog premijera Guya Verhofstadta.

Belgijskog premijera podržava i francuski predsjednik Jacques Chirac.

No, Velika Britanija, a isto tako i Poljska, Italija, Danska i Švedska ne pokazuju veliku sklonost ni za Verhofstadta kao ni za Junckera jer ih obojicu smatraju staromodnim europskim federalistima.

Druga imena koja su se pojavila u igri za novog šefa Komisije su danski premijer Anders Fogh Rasmussen, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox te povjerenik za pravosuđe i unutarnje poslove Antonio Vitorino.

Pročitajte više