AI POZVAO HRVATSKU DA BOLJE ŠTITI PRAVA DJETETA

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zabrinuta je zbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i 'bullyinga' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi te zbog neučinkovitosti u punoj integraciji romske djece u hrvatski školski sustav, zbog čega je Hrvatsku pozvala na trenutačnu provedbu preporuka koje je Odbor UN za prava djeteta iznio 1. listopada, stoji u priopćenju za javnost te organizacije.

U priopćenju se navodi da je Amnesty International pozvao hrvatske vlasti da smjesta provedu preporuke koje je odbor UN iznio nakon razmatranja drugog periodičnog izvješća Hrvatske o mjerama za ostvarenje prava navedenih u Konvenciji o pravima djeteta (CRC).

Prije razmatranja hrvatskog izvješća, odbor je na uvid dobio dokument pod naslovom "Hrvatska: Briefing odboru Ujedinjenih naroda o pravima djeteta" u kojem Amnesty izražava zabrinutost zbog određenih problema vezanih uz provedbu CRC-a u Hrvatskoj.

Odbor je, stoji u priopćenju, izrazio duboku zabrinutost zbog toga što hrvatske vlasti nisu uspjele spriječiti nasilje i 'bullying' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi ni dovoljno se posvetiti potrebama i problemima institucionalizirane djece, a brine ga i podatak da su "osobe u dobi od 18 i manje godina smještene zajedno s mnogo starijima, među kojima neke imaju i 27 godina".

Amnesty u priopćenju navodi da je hrvatske vlasti pozvao na provedbu preporuka odbora da "poduzmu sve mjere potrebne za sprečavanje nasilja u institucijama za preodgoj" i podignu razinu zaštite djece u institucijama socijalne skrbi. Odbor posebno ističe kako je lišavanje slobode tek krajnja mjera koja mora imati najkraće moguće trajanje i da osobe mlađe od 18 godina ne smiju biti pritvorene zajedno s odraslima, već vlastima preporučuje uspostavu posebnih prihvatnih centara za osobe te dobi.

Odbor UN za prava djeteta izrazio je zabrinutost i zbog de facto diskriminacije etničkih i nacionalnih manjina, romske i strane djece. Osobito se ističe zabrinutost zbog nejednakih obrazovnih mogućnosti djece iz redova manjina i osjetljivih skupina, među kojima i romske djece.

U priopćenju Amnesty Internationala navodi se kako je odbor vlastima preporučio "pažljivu i redovitu procjenu postojećih nejednakosti u uživanju prava djece, na temelju koje će poduzeti nužne korake za sprečavanje i borbu protiv diskriminacijskih razlika". Hrvatskoj se preporučuje jačanje upravnih i pravosudnih mjera kako bi se "spriječila i eliminirala de facto diskriminacija djece pripadnika manjina, osobito romske i djece stranaca".

Odbor UN za prava djeteta hrvatske je vlasti pozvao i na "provedbu Nacionalnog programa za Rome, kojim će im osigurati odgovarajuće ljudske i financijske resurse" te na redovitu periodičnu procjenu njegovog odvijanja, kaže se u priopćenju za javnost Amnesty Internationala.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više