Akademik Silobrčić za Index: Na Odboru ću glasati da je prijava protiv Barišića za plagijat utemeljena

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

AKADEMIK Vlatko Silobrčić za Index je potvrdio da je protiv njega podnesena prijava, i to netom uoči sjednice Odbora za etiku na kojoj bi trebao biti razmotren slučaj plagijata novog ministra Pave Barišića.

Prijavu je podnio profesor emeritus Igor Čatić zbog navodne zlouporabe položaja i ovlasti. Zahtjev za smjenom Silobrčića Čatić je danas poslao Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, i to nakon što je Silobrčić najavio da će Odbor na sjednici 27. listopada odlučivati o plagijatorstvu u slučaju Barišić. Ali Silobrčić za Index kaže da je Čatić prijavu poslao na krivu adresu.

"Mene može smijeniti saborski odbor jer me on i izabrao, a ne članstvo. Predsjednika je birao odbor sam, a članstvo je imenovao sabor", objašnjava Silobrčić.

"Samo Sabor me može smijeniti sa smjesta člana, a s mjesta predsjednika me može smijeniti saborski odbor", dodaje.

Pitali smo ga i kako doživljava ovu prijavu i zašto misli da ona dolazi upravo sada.

"Čatić je, koliko znam, uputio taj zahtjev odboru i uputio ga je predsjedniku Vlade i rektoru. Niti jedan od njih mene ne mogu direktno smijeniti, ali mogu lobirati da me smijeni saborski odbor. Ja sam saborskom odboru podnosio izvješće, a potom i plenumu Sabora. Njegovo traženje smjene je njegova neukost, trebao se barem informirati tko me može smijeniti", kaže za Index Silobrčić.

Čatić je pokazao da je neuk


Povod za ovaj zahtjev bio je, smatra Silobrčić, otvaranje predmeta o plagiranju novog ministra Pave Barišića.

"Ovaj zahtjev koji je danas došao ja ću donijeti na sjednicu i reći ću da postoji, potom ću ga uvrstiti u dnevni red. Ne mogu predvidjeti ishod odgovora, ali taj dokument će se sigurno naći na sjednici", kaže nam Silobrčić.

Na kraju je kazao i da će na Odboru za etiku glasati za to da je prigovor na plagijat utemeljen.

"Ja ću glasovati za to da je prigovor utemeljen i da treba tražiti mišljenje etičkog povjerenstva institucije u kojoj je Barišić radio", kaže.

Pročitajte više