HDZ se ne može ukinuti, ali može platiti osam milijuna kuna kazne i ostati bez imovine

OSAM milijuna kuna! Toliko, naime, iznosi kazna u slučaju da se dokaže odgovornost Hrvatske demokratske zajednice kao pravne osobe u aferi "ccrni fond", a tom iznosu valja pribrojiti još i oduzimanje nezakonito stečene imovine, no od ukidanja HDZ-a za sada nema ništa.

Nema ukidanja HDZ-a

Naime, kazna ukidanja pravne osobe može izreći ako je pravna osoba osnovana za činjenje kaznenih djela ili je svoje djelovanje pretežno koristila za počinjenje kaznenih djela, no već u idućem stavku pojašnjeno je kako se kazna ukidanja ne može primijeniti za jedinice lokalne i područne samouprave te - političke stranke!

No, naravno, tu je i osobna odgovornost čelnih ljudi stranke, a u ovisnosti od optužnice te ukoliko se dokaže pljačka države u korist "zajedničke blagajne" povezanih ljudi, mogu se očekivati i kazne koje bi uključivali i onu kaznu zatvora, a ne samo financijske.

Crni fond: Maček je bio "Bog i batina", a novac je donosio i Jarnjak

Podsjetimo kako je svima postalo manje-više jasno da će se HDZ napokon naći pod istragom Uskoka i DORH-a kada su u javnost procurili iskazi bivše računovotkinje HDZ-a Branke Pavošević. Ona je između ostalog opisala način rada blagajne HDZ-a na primjerima kada je navodno Ratko Maček, desna ruka HDZ-a odnio u torbi čak 10 milijuna kuna iz crne blagajne HDZ-a za potrebe financiranje kampanje Jadranke Kosor. Pavošević je opisala Mačeka kao "Boga i batinu HDZ-a". Novac joj je, prema njenim riječima, donosio i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, no kako kaže, novac je primala i isplaćivala prema uputama Mačeka.

Jarnjak nije među optuženima za aferu Fimi-media.

U predizbornoj kampanji 2003. godine prošlo je navodno kroz crnu blagajnu HDZ-a 13 milijuna kuna, dok se za izbornu kampanju 2007. godine navodi oko 12 milijun kuna.

Bačić pokušao uništiti dokaze?

Postoje i sumnje da je aktualni glavni tajnik HDZ-a i čovjek od najvećeg Kosoričinog povjerenja, ministar Branko Bačić pokušao te iste dokaze uništiti, što je Bačić demantirao u svojim medijskim nastupima. Tada je uvjeravao novinare da kada je došao na mjesto glavnog stranačkog tajnika doznao je za isplaćivanja u gotovini od strane blagajnice Pavošević te je, tvrdio je, zatražio da se odmah prestane s tim isplatama.

Pročitajte više