Albanski ekstremisti najavljuju Veliku Albaniju

ALBANSKA nacionalna armija objavila je na svojoj internet stranici priopćenje u kojem najavljuje da će iduća godina biti povijesna za Albance jer će biti odlučujuća za ujedinjenje albanskih etničkih teritorija u nacionalnu albansku državu, a potpisnik priopćenja Alban Vjora tvrdi da će u Makedoniji na proljeće planuti vatra i da je zato spremno 3 tisuće boraca.

Makedonski list Dnevnik piše u četvrtak da su pripadnici Albanske nacionalne armije stacionirani u lipkovskom kraju poručili makedonskim policajcima koji patroliraju u tom kriznom kumanovskom području da će se sresti na proljeće.

List također navodi američki Institut za mir, koji je u svom nedavnom izvješću o stanju u Makedoniji prognozirao da će na proljeće doći ponovo do oružanih sukoba jer Albanci neće biti zadovoljni rezultatima popisa stanovništva, odnosno postotkom Albanaca koji žive u Makedoniji.

O postotku Albanaca predsjednik Makedonskog svjetskog kongresa Todor Petrov je izjavio da, prema prvim rezultatima popisa dobivenim iz diplomatskih izvora, u Makedoniji živi 15 posto Albanaca čime se dovode u pitanje i mnoge odredbe Ohridskog ugovora.

Inače, vlada i predstavnici međunarodne zajednice u Makedoniji isključuju svaku opasnost od mogućih ratnih sukoba u buduće.

Američki veleposlanik Lawrence Butler ističe da ima saznanja o nekoliko skupina ekstremista u Makedoniji ali da oni nemaju širu podršku albanskog stanovništva, dok veleposlanik NATO-a Nicolas Bigman smatra da su pripadnici ANA-e ustvari samo izolirani individualci koji nemaju ni planova ni novaca da bi ostvarili svoje prijetnje.

Trajkovski poziva na odlučnu akciju protiv naoružanih skupina

Makedonski prdsjednik Boris Trajkovski pohvalno je u četvrtak pred članovima parlamenta govorio o dostignućima u procesu stabilizacije zemlje, te je pozvao na odlučnu akciju protiv naoružanih skupina koje djeluju u područjima u kojima dominira albansko stanovnitšvo.


´Nasilje i kriminal nisu etnički i zbog toga borba protiv tih zala znači dobro za sve. Tijekom 2003. nećemo biti tolerantni prema naoružanim skupinama, najviše zbog međuetničkih odnosa u zemlji. Oni koji se bave kriminalom i nasiljem trebali bi se osjećati nesigurno, a ne građani´, kazao je Trajkovski.

Parlamentarcima se obratio samo dan nakon što je kosovski dnevni list Koha Ditore izvijestio kako su pripadnici Albanske nacionalne vojske počeli s pripremama za mogući novi rat u Makedoniji, no makedonski vojni dužnosnici i strani diplomati isključili su takvu mogućnost.

Trajkovski je pozvao političke snage zemlje da budu spremne suočiti se s novim izazovima i prevladati ih te da se u potpunosti posvete ostvarenju nove vizije Makedonije kao napredne i demokratske zemlje.

Pročitajte više