ALLAWI KRITIZIRA SAD ZBOG RASPUŠTANJA IRAČKE VOJSKE

Novi irački premijer Iyad Allawi kritizirao je u srijedu Washington zbog raspuštanja iračke vojske i najavio da bi njegova vlada mogla donijeti zakon o vraćanju na vlast nekih bivših pripadnika stranke Baas.

Naglasio je da Irak više neće prijetiti svojim susjedima, ali i američko raspuštanje iračke vojske prošle godine ocijenio jednom od mnogih teških pogrešaka počinjenih od rušenja Sadama Huseina te najavio da će obnoviti jake snage sigurnosti kako bi se stalo na kraj nasilju koje hara zemljom.

"Počinjene su pogreške, velike pogreške, uključujući raspuštanje vojske, policijskih snaga i domaćih snaga sigurnosti", rekao je Allawi, bivši egzilant i Sadamov protivnik kojeg je podržavala CIA. "Počeli smo ispravljati te pogreške", rekao je za Al Jazeeru.

"Irak ne napada susjede ni braću, no mora biti jak i sposoban braniti se bude li potrebno", rekao je.

Američki civilni upravitelj Paul Bremer raspustio je prošle godine iračku vojsku koja je imala 375.000 vojnika i započeo kampanju "debaasifikacije" zemlje kako bi uklonio sve ostatke bivšeg režima.

Allawi, međutim, smatra da je Iraku potrebna stručnost mnogih koji su radili za Sadama želi li se obnoviti sigurnosne i obavještajne službe koje će moći ugušiti islamističke militante i sektaške milicije jednom kada 150.000 stranih vojnika, većinom Amerikanaca, napusti zemlju.

Najavio je da će odluka o rehabilitaciji bivših članova Baasa koji nisu počinili velika zlodjela biti objavljena idući tjedan.

Subotu je u Iraku obilježio novi val nasilja. U jednom napadu ozlijeđeni su regruti nove iračke vojske, u Bagdadu je ubijen jedan američki vojnik, dva napada bila su usmjerena protiv stranih civila, a ubijen je i brat čovjeka za kojega se vjeruje da je izdao Sadamove sinove američkim snagama.

Novi sukobi između američkih marinaca i gerilaca izbili su i u Falluji, ugrozivši jednomjesečno primirje tijekom kojeg se za sigurnost u gradu brinu iračke snage.

Stanovnici Falluje kazali su da su američka oklopna vozila ušla u sjeverni dio grada, prekršivši time sporazum prema kojemu u grad nisu smjeli zalaziti. Najmanje jedno vozilo pogođeno je raketnim bacačem. Vijesti o žrtvama još nema.

Američka vojska incident nije potvrdila.

U žestokim sukobima u Falluji u travnju poginulo je na stotine Iračana.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više