ALTERNATIVNI NOBEL BIVŠEM PREMIJERU NOVOG ZELANDA LANGEU

Alternativna Nobelova nagrada za ovu godinu, Right Livelihood 2003., dodijeljena je u četvrtak dužnosnicima i organizacijama s Novog Zelanda, Filipina, Južne Koreje i Egipta koji su se bavili razoružanjem, pravdom, solidarnošću i održivim razvojem. L

Počasnu nagradu dobio je bivši novozelandski premijer David Lange jer je 1984., unatoč snažnom pritisku Sjedinjenih Država, zabranio vozila na nuklearni pogon (brodove i zrakoplove) i atomsko oružje na teritoriju Novog Zelanda.

Zbog te je odluke Novi Zeland u očima Washingtona tada izgubio status "saveznika" i postao samo "prijateljem".

Dva milijuna švedskih kruna vrijednu nagradu (222.000 eura) podijelit će ove godine četiri laureata.

Filipinski aktivisti i sveučilištarci Walden Bello i Nicanor Perlas nagrađeni su za svoj rad vezan uz širenje spoznaja o posljedicama gospodarske globalizacije.

Južnokorejska Koalicija građana za gospodarsku pravdu nagradu je osvojila jer se od 1989. bori za pravedniji gospodarski razvoj svoje zemlje i zauzima se za ujedinjenje sa Sjevernom Korejom.

Egipćanin Ibrahim Abuleiš, zagovornik ekološke poljoprivrede i održivog i humanog razvoja, nagradu je dobio za osnivanje SEKEM-a.

Ta tvrtka za prirodne poljoprivredne i farmaceutske proizvode "dokaz je da moderno poduzetništvo može uspjeti na svjetskom tržištu i uz poštovanje prema ljudima i okolišu", objavila je zaklada koja dodjeljuje nagradu.

Nagrada Right Livelihood utemeljena je 1980. godine, kada je švedsko-njemački filatelist Jakob von Uexkull prodao vrijednu kolekciju rijetkih maraka kako bi utemeljio alternativnu Nobelovu nagradu koja predstavlja "čast i potporu onima koji daju praktična odgovore na najhitnija pitanja s kojima se danas suočavamo".

Pročitajte više