Ambalaža s oznakom trgovca ne smije se naplaćivati

USTAVNI sud danas nije prihvatio prijedlog trgovačkog lanca "Kaufland Hrvatska" za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti potrošača, odnosno njegove odredbe po kojoj trgovac ne smije naplaćivati ambalažu u obliku vrećica ili torbi s logotipima i nazivima proizvođača ili trgovca jer se takva ambalaža smatra promidžbenim sredstvom.

"Kaufland", odnosno odvjetnička kuća koja ga zastupa, u prijedlogu navodi da je za nabavku ambalaže morao uložiti vlastita sredstva te da ju stoga ima pravo naplatiti.

Od Ustavnog suda traži da ukine spomenutu odredbu kojom se, stoji u prijedlogu, krše Ustavom zajamčene poduzetničke slobode.

Ustavni je sud utvrdio da sredstva koja trgovac uloži u izradu takve ambalaže predstavljaju sredstva koja je uložio u svoju promidžbu pa troškove mora snositi sam.

Osporavane su odredbe, drže u Sudu, u funkciji zaštite potrošača od prebacivanja troškova promidžbe s trgovca na njih.

One, dodaju, nisu u suprotnosti s Ustavom jer trgovac svoju ambalažu može naplatiti ako na njoj nije istaknut njegov logotip ili znak.

Sud nije prihvatio ni prijedlog za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti Zakona o službi u oružanim snagama koji je podnio Vojni sindikat Hrvatske iz Pule, osporavajući odredbu kojom se djelatnim vojnim osobama zabranjuje sindikalno organiziranje.

Sindikat smatra da je takva odredba protivna Ustavu jer djelatne vojne osobe dovodi u neravnopravan položaj s ostalim građanima koji se mogu sindikalno udružiti i organizirati.

Ustavni sud, pak, u svom rješenju navodi da je osporena odredba u skladu s Ustavom, odnosno njegovim člankom po kojemu se u Oružanim snagama zakonom može ograničiti sindikalno organiziranje.

Ističe da ono nije dopušteno samo djelatnim vojnim osobama (djelatni vojnik i mornar, djelatni dočasnik i časnik), dok se sindikalno mogu organizirati službenici i namještenici u Oružanim snagama.

U Sudu stoga kažu da sindikalno organiziranje u Oružanim snagama nije apsolutno ustavno pravo jer Ustav dopušta ograničenje tog prava.

Pročitajte više