Američka vojska mogla bi promijeniti politiku oko homoseksualnosti



DVOJICA ključnih ljudi američkih obrambenih snaga danas će pred senatskim odborom govoriti o pokušaju administracije Baracka Obame da ukine politiku "ne pitaj, ne reci" vezanu uz osobe s homoseksualnim sklonostima u vojnoj službi.

Ministar obrane Robert Gates već je radio s Obamom na načinima na koje bi takva inicijativa mogla proći zakonodavni proces, a danas će o tome raspravljati pred Odborom za oružane snage Senata. Svjedočit će i admiral Michael Mullen, ravnatelj Udruženog stožera američkih vojnih snaga.

Dvojbena politika

Politika "ne pitaj, ne reci", uvedena nakon što predsjednik Bill Clinton nije uspio ukinuti zabranu služenja vojske za homoseksualce 1993. godine, dopušta homoseksualnim osobama da služe u vojsci sve dok ne kažu da su tog životnog opredjeljenja. Nadređeni časnici ih također ne smiju pitati o seksualnim preferencama, ali kad jedan vojnik optuži drugog da je homoseksualac, situacija zna postati problematična. 

Zbog te je politike od 1994. godine vojsku napustilo 13.000 ljudi, a to je proračun opteretilo sa 550 milijuna dolara. Obama je u svom govoru o stanju nacije 27. siječnja ponovio svoje obećanje o ukidanju te politike.

"Borci s kojima sam služio u Bagdadu se zanimaju za to možete li obaviti posao i pucati iz jurišne puške, ili srušiti vrata. Sasvim im je svejedno čeka li vas kod kuće djevojka ili dečko", rekao je zastupnik Par Murphy, demokrat iz Pennsylvanije, koji je prije nego što je izabran u Predstavnički dom služio u Iraku.

Gates tajnovit

Gates je jučer odbio govoriti o pojedinostima nove politike, rekavši kako treba pričekati današnje suđenje.

Prošle je godine američka vojska zbog trenutne politike otpustila 428 članova, a godinu dana prije toga 619. Među otpuštenima je bilo 259 muškaraca i 169 žena. Vrhunac otpuštanja bio je 2001. godine, kad je otpušteno 1.227 članova vojnog osoblja.

Po studiji koju je proveo Williams Institute, trenutno bi u američkim oružanim snagama moglo služiti oko 66.000 osoba homoseksualnih sklonosti, među njima 13.000 u aktivnoj službi. Zamjena jedne osobe koju se otpusti, po važećem zakonu stoji između 22 i 43 tisuće dolara, a ukidanje politike moglo bi dovesti čak 36.700 regruta u aktivnu službu i oko 12.000 u rezervnu.

Pročitajte više