Američka vojska uhitila 90 talibana na jugoistoku Afganistana

AMERIČKA je vojska nakon 25. svibnja uhitila devedesetak talibana u operaciji velikih razmjera u suradnji s afganistanskim snagama na jugoistoku Afganistana, izjavio je u ponedjeljak službeni predstavnik vojske, pukovnik Tucker Mansager..

Američki marinci i provladine afganistanske snage već tri tjedna uz potporu američkog zrakoplovstva provode operaciju čišćenja u nepristupačnom planinskom području, na konjima, između pokrajina Kandahar (na jugu), Zabul (jugoistok) i Oruzgan (središte-jug), tradicionalnih uporišta islamističkih snaga.

Mansager je izjavio da je ubijeno više od 80 talibana, većinom u bombardiranju, prema podacima koji su objavljeni još prošlog tjedna.

Te izjave nisu potvrdili neovisni izvori.

Prema vlastima u Kandaharu, na tom području trenutačno boravi između 500 i 800 talibanskih boraca koji djeluju pod zapovjedništvom mule Dadullaha, bliskog suradnika duhovnog vođe talibana mule Omara i zapovjednika islamističke milicije za "južnu bojišnicu".

Prema službenom predstavniku afganistanskog izbornog povjerenstva, predsjednički i parlamentarni izbori neće se moći održati u rujnu zbog nesigurnosti koju su uzrokovali talibani.


Pročitajte više