AMERIČKI IZASLANIK ZA ZATVARANJE "DIVLJIH" NASELJA

Američki izaslanik za Bliski istok William Burns pozvao je u nedjelju Izrael da ispuni svoje obveze prema "mirovnim smjernicama" te zatvori "divlja" židovska naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. L

"Nastavljamo raditi s Izraelcima i Palestincima kako bi ispunili svoje obveze, a to svakako uključuje i pitanje naselja podignutih bez dozvole", rekao je Burns u Jeruzalemu nakon sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom.

Prema nedavno objavljenim podacima izraelskog mirovnog pokreta Mir sada, na Zapadnoj obali ima 103 "divlja" naselja, od kojih je 56 osnovano nakon što je Ariel Sharon 2001. postao premijer. Od osam naselja koja su posljednjih mjeseci srušena, čak pet je ponovno izgrađeno.

Zamjenik izraelskog ministra obrane Zeev Bodim rekao je u četvrtak da je u tijeku legalizacija nekoliko "divljih" židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Prema "mirovnim smjernicama", koje su prihvatili Izrael i Palestinske vlasti, Izrael treba zaustaviti naseljavanje okupiranih teritorija i zatvoriti sva naselja izgrađena otkako je Sharon preuzeo vlast.

Prema međunarodnim zakonima, sva su židovska naselja na okupiranim teritorijima ilegalna.

Pročitajte više