Američki ministar domovinske sigurnosti podnio ostavku

AMERIČKI ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge, čelnik novoosnovanog ministarstva odgovornog za unutarnju sigurnost nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., podnio je u utorak ostavku.

Ridge (59) je podnio ostavku u pismu predsjedniku Bushu, a potom je objavio na konferenciji za novinare. On je rekao da će ostati na svom položaju do veljače sljedeće godine dok njegova nasljednika ne potvrdi američki Senat.

Ridge je rekao novinarima kako je njegovo ministarstvo, formirano nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., ojačalo američku sigurnost.

"Amerika je pripravljena da izađe na kraj s realnošću svijeta nakon 11. rujna", rekao je on. Naveo je kako se nakon 22 godine na javnim dužnostima ubuduće namjerava više posvetiti obitelji i privatnom životu.

Ridge je prvi šef ministarstva domovinske sigurnosti koje je formirano u siječnju 2003. u najvećoj reorganizaciji američke vlade u posljednjih 50 godina.

Ministarstvo je u sebi okupilo 22 američke savezne agencije sa 180.000 zaposlenih i zaduženo je za sprječavanje terorističkih napada na SAD i umanjivanje njihovih posljedica ukoliko se dogode.

Ridge je u javnosti najbolje poznat po petostupanjskom, bojama označenom, sustavu upozorenja na opasnost od terorističkog napada stvorenom da upozori Amerikance kolika je razina pripravnosti na mogući napad.

Tijekom njegova vođenja ministarstva šest puta je razina pripravnosti podignuta na visoki narančasti stupanj kako bi se upozorilo na mogući napad. Do napada na SAD nije došlo za njegova mandata.

Podizanje stupnja je nakon nekog vremena naišlo na kritike jer ministarstvo nije moglo dati konkretnije razloge zašto podiže stupanj pripravnosti na visoki narančasti sa žutog povišenog na kojem se inače stalno nalazi.

Neki kritičari napadali su Ridgea da je podizao stupanj opasnosti tijekom ovogodišnje predizborne predsjedničke kampanje kako bi ojačao potporu predsjedniku Bushu.

Ridge je kritiziran i zato jer nije uspio osigurati više novaca za složene mjere sigurnosti. Skupine za građanska prava napale su uvođenje obveznog fotografiranja i davanja otiska prstiju na ulasku u SAD kao dio pojačanih mjera sigurnosti na granicama.

Američki mediji javljaju kako su među kandidatima za Ridgeovog nasljednika Frances Townsend, savjetnik predsjednika Busha za domovinsku sigurnost i Asa Hutchinson, podtajnik u ministarstvu domovinske sigurnosti.

Ridge je posljednja u nizu promjena vlade predsjednika Busha za njegov drugi mandat. Do sada je ostavke podnijelo šest ministara među kojima i američki državni tajnik Colin Powell.

Bush je do sada nominirao četiri zamjene, od kojih su svi njegovi bliski suradnici, među kojima i svoju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice za državnog tajnika.

Foto: FAH

Pročitajte više