Američki ministar obrane: Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije

Foto: Hina

SJEDINJENE Države svjesne su doprinosa koji NATO-u daje Hrvatska, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije, izjavio je u Zagrebu američki ministar obrane James Mattis na bilateralnom sastanku sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije početka posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, priopćio je MORH.

"Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije", rekao je Mattis.

Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja."

Potvrda partnerstva

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku kako je posjet američkog ministra obrane "potvrda partnerstva i prijateljstva SAD-a i Republike Hrvatske". "SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti", naglasio je.

Američkom ministru Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti. "Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva", poručio je.

Mattis je podržao projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F-16 od Izraela kazavši da je Hrvatska izabrala dobrog partnera.

Krstičević je američkom ministru zahvalio na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske.

Stabilnost jugoistoka Europe

Naglasio je i kako Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta te da je stoga "donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli".

Krstičević je podsjetio i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj hrvatskih snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika.

Rekao je i kako Hrvatska teži stabilnosti jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Države značajan faktor.

Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije, stoji u priopćenju.

Pročitajte više