Američki tisak piše da Sirija ima popis za ubijanje libanonskih političara

SIRIJSKO vodstvo izradilo je popis za ubijanje istaknutih libanonskih političara i drugih utjecajnih osoba u toj zemlji, objavili su ugledni američki dnevnici New York Times i Washington Post u nedjelju, pozivajući se na izvore u američkoj vladi.

Američka vlada, prema NYT, raspolaže informacijama o tome da "postoji sirijski popis za ubijanje na kojem se nalaze ključne političke i vjerske osobe u Libanonu".

Damask je odbio sve optužbe upućene na račun stalnog miješanja Sirije u unutarnje prilike Libanona. Službena sirijska novinska agencija SANA u subotu je prenijela priopćenje ministarstva vanjskih poslova u Damasku da su te optužbe neutemeljene jer se Sirija potpuno povukla iz Libanona te da je čudno što Sjedinjene Države vjeruju takvim izvještajima.

Američki predsjednik George Bush izjavio je da je kontinuirana prisutnost Sirije u Libanonu uznemiravajuća. Službeni Washington drži da se u Libanonu još uvijek nalazi veliki broj pripadnika sirijskih obavještajnih snaga. Libanonska oporba optužuje Siriju da je odgovorna za ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja u veljači kao i uglednog novinara Samira Kassira početkom lipnja.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u četvrtak je izjavio da najnovije informacije s terena upućuju na to kako na libanonskom teritoriju još uvijek ima zaostalih sirijskih elemenata. Najavio je odašiljanje novog izaslanstva vojnih stručnjaka u Libanon kako bi točno provjerili stanje na terenu.

Prije dva tjedna je Annan službeno objavio da su sirijski vojnici i obavještajci napustili Libanon okončavši tako sirijsku vojnu prisutnost u toj zemlji koja je trajala gotovo 30godina.

Izaslanik UN-a Terje Roed-Larsen u nedjelju je sirijskom predsjedniku Basharu al Assadu uručio pismo Kofija Annana. O sadržaju pisma u Damasku ništa nije objavljeno.

Pročitajte više