Američki veleposlanik Bradtke ocijenio američko-hrvatske odnose najboljim do sada

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Država, Roberta Bradtkea koji je ocijenio američko-hrvatske odnose najboljima do sada, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Bradtke je istaknuo kako postoji još prostora za suradnju, ne samo u pogledu ulaska RH u Europsku uniju i NATO, što SAD snažno podržava, nego i u pogledu gospodarske suradnje, razmjene studenata te stabilizacije stanja u jugoistočnoj Europi, navodi priopćenje.

Veleposlanik Bradtke je u razgovoru sa predsjednikom Sabora Šeksom rekao da SAD iznimno cijeni ulogu Hrvatskog sabora u donošenju odluke o slanju pripadnika Hrvatske vojske u Afganistan ocijenivši hrvatsko sudjelovanje u međunarodnim mirovnim snagama ISAF pod NATO-ovim zapovjedništvom važnim doprinosom za mir i stabilnost u cijelom svijetu, rekao je Ured.

Govoreći o članstvu Republike Hrvatske u NATO-u, predsjednik Sabora Šeks i veleposlanik Bradtke su se složili da bi to članstvo bilo snažna poruka cijeloj regiji jugoistočne Europe. Veleposlanik je iznio uvjeravanja da će na sljedećem summitu NATO-a u Rigi Washington podržati najsnažniji mogući signal potpore u tom smislu, stoji u priopćenju.

Američki je veleposlanik posebno istaknuo Šeksove zasluge za uspostavu dobrih i sadržajnih odnosa između Hrvatskog sabora i američkog Kongresa, kaže priopćenje, dodajući kako je američka strana predsjedniku Sabora uputila poziv da u rujnu ove godine na čelu saborskog izaslanstva posjeti Sjedinjene Države. U sklopu tog posjeta saborsko izaslanstvo bi razgovaralo s predstavnicima američkog Kongresa i ministarstva obrane u Washingtonu te s predstavnicima državne uprave i Nacionalne garde Minnesote. Cilj posjeta je upoznavanje s radnim odnosima između civilne vlasti i vojnog vrha na saveznoj i lokalnoj razini, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više