Američki veleposlanik za ratne zločine neće u Zagreb ovoga tjedna

AMERIČKI veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper neće posjetiti Hrvatsku ovoga tjedna u okviru posjeta regiji, ali namjerava posjetiti Zagreb kasnije.

Prosper se u utorak nalazi u Beogradu kojim otpočinje višednevni posjet regiji tijekom kojega namjerava pritisnuti SR Jugoslaviju i Republiku Srpsku da uhite optužene za ratne zločine i izruče ih Haškom sudu.

On će, kako je ranije najavio, u Beogradu posebice inzistirati na uhićenju jednog od najvažnijih optuženika za ratne zločine vojnog vođe bosanskih Srba generala Ratka Mladića za kojega tvrdi da se nalazi na jugoslavenskom teritoriju. Sjedinjene Države prijete da neće odobriti 40 milijuna dolara pomoći SR Jugoslaviji nakon 31. ožujka ukoliko ne uhiti Mladića.

Veleposlanik Prosper nakon Beograda odlazi u Sarajevo i Banja Luku gdje će od čelnika Republike Srpske zatražiti uhićenje ratnog vođe bosanskih Radovana Karadžića za kojega se vjeruje da je na njihovom teritoriju.

Kako se doznaje, Prosper ovoga puta neće posjeti Hrvatsku mada je ranije najavio da će tijekom puta u regiju posjetiti i Zagreb.

Veleposlanik Prosper, međutim, namjerava posjetiti Zagreb kako bi razgovarao o problemima u suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i ohrabrio hrvatske vlasti na daljnu suradnju sa Sudom, doznaje se.

On planira posjet Hrvatskoj i radi na dogovoru kako bi se susreo s odgovarajućim predstavnicima hrvatskih vlasti, ali za sada nije određen datum njegova puta.

U ranijoj najavi svojega puta u regiju Prosper je kazao kako će od Hrvatske tražiti uhićenje generala Janka Bobetka i Ante Gotovine koje je Haški sud optužio za ratne zločine.

Nakon toga se nagađalo da će američki veleposlanik pričekati da vidi kako će se rasplesti slučaj bolesnog generala Bobetka nakon što su ga pregledali liječnici koje je uputio Haški sud kako bi utvrdio je li sposoban biti izručen Sudu.

Pročitajte više