Američki vojnik dobio maksimalnu kaznu zbog zlostavljanja Iračana

SPECIJALNI američki sud kaznio je u srijedu vojnog policajca Jeremya Sivitisa na maksimalnih godinu dana zatvora i otpust iz vojske zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika.

Objavljujući kaznu nakon troipolsatnog suđenja u Bagdadu, vojni sudac poručnik James Pohl također je osudio Sivitisa (24), na najniži vojni čin, tri ranga niži od sadašnjeg.

Otpust iz službe i godina dana zatvora najveće su moguće kazne prema pravilima posebnih vojnih sudova.

Sivitis je proglašen krivim po dvije točke optužnice za maltretiranje zatvorenika, a očekuje se da će biti svjedok u postupku protiv preostalih optuženika za isto nedjelo.

Sivitis, rezervist vojne policije koji je službovao u zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada, sa suzama u očima zamolio je sud da ipak ostane u vojsci.

"Želim ostati u vojsci, volim ovu zastavu", rekao je Sivitis. "Otkad znam za sebe želim biti američki vojnik", dodao je.

Sudac je, međutim, presudio da Sivitis neće ostati bez dvije trećine plaće, kako njegova obitelj u Pennsylvaniji ne bi ostala bez prihoda.

Sivitis je posvjedočio da su i drugi pripadnici njegove jedinice tukli i seksualno zlostavljali iračke zatvorenike, što je ozbljno narušilo povjerenje u američku upravu u Iraku i izazvalo gnjev arapskog svijeta.

Pročitajte više