Američki vozač kamiona o tome kako je izbjegao zasjedu u Iraku

AMERIČKI vozač kamiona otkrio je u ponedjeljak kako je izbjegao smrt za vrijeme zasjede koju su američkom konvoju prošloga tjedna postavili irački pobunjenici iskočio je iz kabine u trenutku kada je kamion eksplodirao.

Stephen Heering i njegov prijatelj, također vozač kamiona, Stacy Clark vratili su se u Houston nakon jednogodišnjeg toura po Iraku, gdje se radili za KBR, podružnicu tvrtke Halliburton, jednog od najvećih dobavljača za američke vojne snage.

U Iraku je do sada poginulo najmanje devet zaposlenika KBR-a, te najmanje 21 suradnik.

Irački pobunjenici prošloga su četvrtka napali američki konvoj od 23 kamiona i tri vojna vozila dok je putovao autocestom koja povezuje Bagdad s istokom Iraka, smrtonosnom cestom koja prolazi područjima u kojima je Saddam Hussein imao najjaču potporu.

"Čuo sam glas svoga sina kako kaže Tata vrati se kući i to mi je dalo snage da iskočim iz kabine kamiona nakon što mu je eksplodirala prikolica (cisterna)", rekao je Heering, 33-godišnji Teksašanin, u zračnoj luci u Houstonu, gdje su ga dočekali supruga i sin.

Njegov prijatelj Clark, 35-godišnjak, također iz Teksasa, za vrijeme napada bio je u kamionu iza Heeringova. Rekao je da je vidio čovjeka kako izlazi iz šume i baca bombu na cisternu Herringova kamiona. "Mislio sam da sam mrtav. Bio sam baš iza njega", kazao je.

Heering je dodao da ga je proganjala skupina Iračana naoružana puškama i batinama, ali da je uspio pobjeći tako što je uskočio u drugi kamion u konvoju.

Svi vozači i vojnici preživjeli su zasjedu.

Nakon što su prije dva dana u zapadnom Iraku nestala šestorica vozača KBR-a, a u prošli petak jedan vozač, zaposlenici tvrtke Halliburton upozoravaju na opasnosti njihova rada u Iraku.

"Naš je posao vrlo težak zbog opasnog okoliša. Jako smo ljuti i vrlo tužni zbog takve situacije", izjavio je Wendy Hall, glasnogovornik Halliburtona.

(Hina) xtr ytr

Pročitajte više