NAPAD NA GEJ CRNCE U ZADRU

Američko veleposlanstvo reagiralo na premlaćivanje crnih gej vojnika u Zadru

U SUBOTU navečer u Zadru pretučena su dvojica tamnoputih američkih vojnika.

O napadu se u popodnevnim satima oglasilo američko veleposlanstvo.

"Američko veleposlanstvo u Zagreb osuđuje nedavne nasilne napade na dva američka turista u Zadru. Dobrobit i sigurnost američkih građana u inozemstvu jedan je od glavnih prioriteta State departmenta. Veleposlanstvo je spremno pružiti odgovarajuću pomoć američkim građanima u potrebi i njihovim obiteljima. Zbog pitanja privatnosti ne možemo dalje komentirati ovaj slučaj, stoji u reakciji

Kako je objavio Zadarski.hr, vojnici su napadnuti jer su pokazali da su gej, a kako se čini, napad se dogodio nakon što su twerkali na podiju zadarskog kluba Opera. Napalo ih je više osoba.  Prilično je stoga iznenadilo što je ovaj slučaj policija vodila tek kao remećenje javnog reda i mira. 

Glasnogovornica Policijske uprave zadarske za Index je dala novu izjavu policije o cijelom slučaju.

Glasnogovornica policije za Index: Amerikanci su bili pijani, nisu nam rekli okolnosti napada

"Policija je oko 3:20 dobila dojavu da je u ugostiteljskom objektu došlo do naguravanja. Izlaskom na mjesto događaja zatečena su dva američka državljana. Oni su policajcima izjavili da su fizički napadnuti. Obojica su kolima Hitne pomoći prevezena u Opću bolnicu u Zadru. 24-godišnjaku su liječnici utvrdili lake tjelesne ozljede, a 25-godišnjak je odbio liječničku pomoć. Također je utvrđeno da su obojica bili pod utjecajem alkohola. Oni nisu navodili okolnosti napada. Istraživanje tih okolnosti se trebalo nastaviti, no oni su sinoć napustili zemlju i tek nakon odlaska preko medija su iznijeli priču. Sada se kriminalističko istraživanje u tom slučaju, uzimajući u obzir i te nove informacije, nastavlja i radi se na utvrđivanju svih okolnosti", rekla je za Index glasnogovornica PU zadarske. 

Pitali smo je jesu li policajci dolaskom u klub u kojem su napadnuta dvojica vojnika zatekli i osobe za koje su rekli da su ih napale ili su se one udaljile. 

"To zasad ne možemo iznositi u javnost jer su izvidi u tijeku, a izvidi su tajni kako bi se sve utvrdilo", rekla je Grbin. 

Nije nam mogla potvrditi ni je li netko od osoba za koje bi se sumnjalo da su napale gej crnce doveden u policijske prostorije. 

Jedan od napadnutih objavio je na svom profilu video za koji kaže da je prethodio napadu.

Jedan od napadnutih objavio je na svom profilu video za koji kaže da je prethodio napadu.

Ispričao je i što se dogodilo.

Suvlasnik kluba: "Užasno mi je žao, nisam bio u klubu"

Za komentar smo nazvali i direktora tvrtke koja vodi klub Opera Pjerina Bebića, inače bivšeg gradonačelnika Hvara. Ispričao nam je kako su Amerikanci i večer prije napada bili u klubu Opera te da nije bilo nikakvih problema. No u subotu je skupina mladića u dobi od 19, 20 godina napala Amerikance koji su bili u društvu s dvije djevojke.

"Drugu večer došlo je do sukoba između gostiju unutar kluba i naše osoblje je promptno reagiralo da ne dođe do većeg incidenta", rekao nam je Bebić te je dodao kako su odmah pozvali policiju koja je uzela izjave od svjedoka.

"Policiju smo pozvali da se ne bi dogodio veći problem", ispričao nam je Bebić koji je nekoliko puta tijekom razgovora rekao da mu je žao zbog svega što se dogodilo.

"Užasno mi je žao i osuđujem bilo koji napad", rekao je još Bebić Indexu te je dodao kako on nije bio u subotu u klubu.

Vojnici sinoć odletjeli za Frankfurt

Dvojica vojnika su u nedjelju navečer preko društvenih mreža objavili da su iz Zadra odletjeli prema Frankfurtu. 

“Hvala svima koji su nam dali podršku. Napokon smo se vratili kući!”, poručili su vojnici nakon napada u Zadru.

Pročitajte više