Američku nacionalnu gardu nepoznati napadači istjerali s meksičke granice

TRUPE američke Nacionalne garde, koje od proljeća pomažu federalnoj Graničnoj patroli pri održavanju reda na granici s Meksikom, su u srijedu navečer bile prisiljene pobjeći s jednoj od svojih položaja u Arizoni nakon što su ih napale još nepoznate osobe.

Incident se dogodio u srijedu oko 23 sata po lokalnom vremenu u području u oblasti Sasabe. Položaj američke Nacionalne garde je došao pod vatru zasada nepoznatih napadača, prisilivši njene pripadnike da se "povuku radi vlastite sigurnosti".

Sasabe je pustinjska oblast između grada Lukeville u Arizoni i grada Nogales u Meksiku, a služi kao omiljeni koridor krijumčarima droge i ilegalnih imigranata.

Prošle godine je predsjednik Bush na granicu poslao trupe Nacionalne garde kako bi Graničnoj patroli pružili podršku u pokušaju da zaustave sve veći priljev narkotika i ilegalnih imigranata iz Meksika.

Nacionalna garda, međutim, za razliku od Granične patrole, nema pravo vršiti uhićenja osoba koja uhvati u ilegalnom prijelazu granice i kršenju zakona.

Prema izviješću Edwarda Balabana, narednika Granične patrole, u incidentu nije bilo ozlijeđenih, a napadači su, najvjerojatnije, pobjegli natrag u Meksiko.

Taj incident je jedan od mnogih na američko-meksičkoj granici, a u nekima od njih su, navodno, sudjelovali pripadnici meksičke vojske koji su u dosluhu s moćnim narko-kartelima. Bill Richardson, demokratski guverner države Novi Meksiko, je zbog toga već ranije bio proglasio izvanredno stanje na granici.

Predsjednik Bush je, nastojeći spriječiti priljev ilegalnih imigranata, poslao Nacionalnu gardu, a republikanski Kongres je odobrio gradnju velikog zida koji bi trebao fizički spriječiti ulazak imigranata preko granice koju većim dijelom čini pustinja. Međutim, novi demokratski saziv Kongresa je već najavio kako će sredstva za gradnju zida preusmjeriti u druge projekte.

D.A.

Pročitajte više