Amerikanac se došao liječiti u Tajland, dobio zatvorsku kaznu za uvredu kralja

TAJLANDSKI sud je na dvije i pol godine zatvora osudio američkog državljanina Joea Gordona nakon što je priznao da je na internet stavio zabranjenu biografiju kralja Bhumibola Adulyadeja.

Prodavač rabljenih automobila iz Colorada, koji se rodio u Tajlandu, na ranijem saslušanju je priznao vrijeđanje kralja. Osuđen je na pet godina zatvora, no zbog priznanja mu je kazna snižena na dvije i po godine. Generalna konzulica SAD-a u Tajlandu je kaznu nazvala oštrom.

Zakon koriste kao oružje represije protiv političkih protivnika

"Dobio je kaznu zbog svoga prava na izražavanje", kazala je Elizabeth Pratt te dodala kako i dalje poštuju tajlandsku monarhiju, ali i podržavaju pravo na izražavanje koje je prepoznato kao ljudsko pravo. Aktivisti tvrde da se zakon o uvredi kralja u Tajlandu koristi u političke svrhe te služio kao "oružje" represije prije nego što štiti monarhiju.

55-godišnji Gordon je preveo dijelove biografije dostupne u cijelom svijetu te ih je stavio na svoj blog dok je još živio u SAD-u. Uhićen je u ožujku kada je u Tajland došao zbog liječenja. Prvo je odbijao priznati krivnju, no to je učinio nakon što su mu nekoliko puta odbili puštanje na slobodu uz jamčevinu.

Odvjetnik očekuje kraljevo pomilovanje

"Ja nisam Tajlanđanin, ja sam Amerikanac. Samo sam rođen u Tajlandu, a zadržao sam američku putovnicu. U Tajlandu postoje mnogi zakoni koji ne dopuštaju izražavanje mišljenja, no mi to nemamo u SAD-u", kazao je Gordon nakon izricanja presude.

Njegov odvjetnik je kazao da se neće žaliti na presudu, ali će tražiti kraljevo pomilovanje. Stranci osuđeni prema ovom zakonu su do sada rutinski dobivali pomilovanje nakon čega bi bili istjerani iz države. Zbog političke nestabilnosti, posljednjih godina je sve više optuženika po ovom zakonu o vrijeđanju kralja.

Pročitajte više