Amerikanci počeli dosad najveću kopnenu operaciju u Afganistanu

AMERIČKA je vojska u ponedjeljak objavila da je pokrenula dosad najveću kopnenu operaciju protiv islamskih gerilaca u Afganistanu, ali strahuje da bi Afganistanci mogli biti neskloni suradnji zbog nedavnog slučajnog američkog ubojstva devetero afganistanske djece.

Vojska je priopćila da je za vikend na istoku i jugu Afganistana počela "Operacija lavina". Talibani i njihovi saveznici ondje su ojačali i izveli nekoliko napada na strane vojnike i humanitarne radnike.

U toj operaciji kojoj je cilj ubijanje ili zarobljavanje gerilaca i čišćenje područja kako bi bilo sigurno za humanitarce i radnike na obnovi, sudjeluje oko dvije tisuće od 11.500 vojnika koliko ih je pod američkim vodstvom u Afganistanu, rekao je potpukovnik Bryan Hilferty.

"Ova nam je dosad najveća (operacija)", rekao je u američkom stožeru u Bagramu, sjeverno od Kabula.

Prema njegovim riječima, u operaciji sudjeluju četiri pješačka bataljuna, te vojnici iz afganistanske narodne vojske i iz afganistanskih milicija.

Tu operaciju zasjenila je smrt devetero afganistanske djece koja su stradala u subotnjem američkom zračnom napadu na selo Petaw u južnoj pokrajini Ghazni.

Pročitajte više