Amerikanci podijeljeni oko Bushova bavljenja Irakom

AMERIKANCI su oštro podijeljeni u mišljenju o tome kako se predsjednik George W. Bush bavi problemom Iraka, a opada njihova vjera da će u toj zemlji biti uspostavljena stabilna i demokratska vlast, utvrdilo je istraživanje javnoga mišljenja američke novinske agencije Associated Press objavljeno u petak.

Manje od polovice, njih 47 posto, misli da je vjerojatno da će Irak biti u stanju uspostaviti stabilnu vladu, dok njih 51 posto misli da to nije vjerojatno, pokazalo je istraživanje koje je za AP provela organizacija Ipsos.

Usporedbe radi, u travnju je 55 posto Amerikanaca vjerovalo u uspostavu stabilnog i demokratskog Iraka, dok je 44 posto mislilo da to nije vjerojatno.

U anketi provedenoj od 6. do 8. prosinca, 48 posto ispitanika je reklo kako odobravaju način na koji predsjednik Bush vodi iračku operaciju, dok je 50 posto ne odobrava. U lipnju ju je 43 posto odobravalo, a 55 posto nije.

Istraživanje je provedeno na 1.000 odraslih Amerikanaca, uključujući i 845 registriranih birača.

Među biračima njih 51 posto odobrava kako Bush obavlja posao predsjednika, dok 47 ne odobrava, što je slično rezultatima koje je pokazala anketa u studenom nakon što je Bush bio ponovno izabran.

Među najjačim ocjenama koje je Bush dobio su one za vanjsku politiku i borbu protiv terorizma, koje odobrava 53 posto ispitanika.

Pročitajte više