Amerikanci podupiru Busha unatoč sumnji u smanjenje poreza

AMERIKANCI i dalje snažno podržavaju predsjednika Georgea W. Busha, unatoč stalnih sumnji u smanjenje poreza kao središnju ideju njegove politike jačanja ekonomije nakon rata u Iraku, pokazalo je u srijedu najnovije istraživanje javnoga mišljenja New York Timesa/CBS Newsa.

Broj Amerikanaca koji imaju povjerenja u Bushove ekonomske sposobnosti pao je za sedam poena, na 47 posto, u mjesecu u kojem je Bush na svojoj turneji po Sjedinjenim Državama krenuo u promidžbu plana o smanjenju poreza kao lijeku za usporeno američko gospodarstvo.

Istraživanje je pokazalo da Amerikanci smatraju da umjesto smanjenja poreza treba smanjiti manjak u proračunu ili poboljšati zdravstveni sustav.

Unatoč tim sumnjama u ispravnost Bushove ekonomske politike Amerikanci i dalje snažno podupiru Busha. Istraživanje pokazuje da 67 posto Amerikanaca odobrava način na koji obavlja posao predsjednika, a 70 posto kaže da ima snažna svojstva vođe.

Pored toga, Amerikanci se više izjašnjavaju u korist Bushove Republikanske stranke, za koju 53 posto smatra da ima jasnu viziju kamo treba povesti zemlju, u usporedbi s 40 posto njih koji to kažu za Demokratsku stranku.

Amerikanci su podjednako podijeljeni po pitanju koja bi im od dvije glavne stranke mogla osigurati snažnu ekonomiju. Prema istraživanju, 67 posto Amerikanaca kaže da Bush brine uvelike ili donekle o potrebama i problemima običnih ljudi, ali 54 posto kaže da je Bushova politika sklona bogatima.

Ipak, 18 mjeseci prije predsjedničkih izbora, nije još sve izgubljeno za devet demokratskih predsjedničkih kandidata.

Amerikanci vjeruju da njihov zdravstveni sustav treba temeljitu reorganizaciju i vjeruju da bi to demokrati bolje izveli, i smatraju da bi demokrati bili bolji u stvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju obrazovanja.

Istraživanje je provedeno telefonski od petka do ponedjeljka na uzorku od 910 odraslih Amerikanaca uz dopuštenu pogrešku od +/- 3 posto.

Pročitajte više