Amerikanci u Iraku pronašli francuske putovnice

Američki obavještajci pronašli su u Iraku desetak francuskih putovnica i vjeruju da su druge putovnice iz iste serije iskoristili dužnosnici režima Sadama Huseina kako bi pobjegli iz zemlje, piše u subotu The Washington Times.

Američki obrambeni dužnosnici još uvijek istražuju je li putovnice tajno izdala francuska vlada ili su ih Iračani ukrali ili krivotvorili, piše list pozivajući se na neimenovane dužnosnike obrane.

Američki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore iz administracije predsjednika Georgea Busha, izvještavali da je Francuska osiguravala putovnice dužnosnicima režima Sadama Huseina kako bi pobjegli iz zemlje, dok je francuska vlada žestoko zanijekala suradnju s iračkim režimom i nazvala izvješća američkom akcijom "dezinformiranja".

Američki državni tajnik Colin Powell, koji se nalazi u Parizu kako bi popravio napete odnose između SAD-a i Francuske, rekao je da je Bushova administracija razočarana francuskim protivljenjem ratu u Iraku i kako Washington razmatra odnose s Parizom kako bi vidio jesu li potrebne izmjene.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti ovoga je tjedna završilo istragu u kojoj je zaključilo da se ne može potvrditi uloga Francuske u osiguravanju putovnica za iračke dužnosnike.

The Washington Times piše da su francuske putovnice pronašli američki obavještajci u Iraku tijekom posljednjih nekoliko tjedana dok su tragali za oružjem za masovno uništavanje.

List navodi riječi američkog dužnosnika koji je kazao kako je moguće da su putovnice opljačkane iz francuskog veleposlanstva u Bagdadu, ali i da prema izvješćima iz Iraka francusko veleposlanstvo nije bilo opljačkano nego je bilo čuvano i nakon pada Bagdada.

Američke snage u Iraku su do sada uspjele uhititi samo oko polovice od 55 najtraženijih pripadnika režima Sadama Huseina, a među njima nije većina najviših dužnosnika.

Pročitajte više