Amerikanci vrlo zadovoljni kako Bush vodi zemlju

PETNAEST mjeseci nakon terorističkih napada na SAD koji su preobrazili njegovo predsjedništvo Amerikanci su i dalje vrlo zadovoljni načinom na koji predsjednik George W. Bush vodi zemlju, pokazali su u nedjelju rezultati istraživanja javnoga mišljenja Wasington Posta i ABC-a.

Čak 75 posto Amerikanaca vidi Busha kao ´snažnog vođu´, što je za 20 posto više nego u srpnju 2001. prije terorističkih napada, piše Washington Post. Njih 66 posto odobrava njegov rad, što je znatno niže od 92 postotne potpore koju je imao odmah nakon napada i bliže 59 posto koje je imao u srpnju 2001.

Dojam o Bushu kao moćnom vođi nadživio je prve mjesece odgovora na napade 11. rujna što, drže stručnjaci, može pomoći u objašnjavanju njegove trajne popularnosti čak i ako Amerikanci imaju temeljitih dvojbi o njegovoj gospodarskoj i vanjskoj politici, piše Washington Post.

Dojam snage koji ostavlja temelji se na osobnosti i politici koju vodi. Glede politike usmjerene na jačanje zemlje Bush je dobio iznimno visoku potporu. Čak 79 posto ispitanika misli da dobro vodi borbu protiv terorizma, uključujući sedam od 10 demokrata, a 67 odobrova način na koji se brine za sigurnost zemlje. Nasuprot tomu samo 50 posto odobrava njegovu gospodarsku politiku, a niskih 33 posto se slaže s načinom na koji se odnosi prema zdravstvenom osiguranju, piše Washington Post.

Ukupno Bushovo vođenje zemlje za prve dvije godine njegova mandata odobrava prosječno 72 posto Amerikanaca što je bitno više od 56 posto koje je svojedobno dobio Ronald Reagana, 54 posto Jimmyja Cartera ili 51 posto Billa Clintona, a nešto malo više onoga što je dobio njegov otac George Bush stariji (70 posto), piše list.

Pročitajte više