Amnesty International: SAD izbjegava dužnost moralnog vođe svijeta

GODIŠNJE izvješće Amnesty Internationala, kojim se osvrće na stanje ljudskih prava diljem svijeta iznjedrilo je SAD kao državu koja izbjegava dužnost kojom bi svijetu pružila moralno vodstvo, dok Kina pod hitno treba prionuti na svoja obećanja vezana uz ljudska prava, te dopustiti slobodu govora.

Ta organizacija sa londonskim sjedištem još kritizira i Rusiju koja je prozvana zbog netolerancije prema političkim neistomišljenicima, ali i zbog povreda ljudskih prava u Čečeniji.

"Bush treba zatvoriti Guantanamo"

Također, nije pošteđen ni američki predsjednik George Bush, kojem se zamjera zatvor u Guantanamu za koji Amnesty apelira da se zatvori, te se traži da se osumnjičenicima sudi na pošten način ili da ih se oslobodi.

Kina je napadnuta i zbog toga što svoje poslovne interese stavlja ispred ljudskih prava, i to zbog toga što i dalje prosljeđuje oružje Sudanu, u inat UN-ovu embargu, te trguje s izopačenim vladama kao što su one u Mianmaru te Zimbabveu.

"Svjetski vođe se trebaju ispričati za neuspjeh"

U izvješću još stoji kako se ljude još uvijek muči ili s njima loše postupa u najmanje 81 zemlji, a u najmanje 54 zemlje su osobe suočene s nepoštenim suđenjima, dok u njih 77 nemaju slobodu govora.

Amnesty, koji je istraživanjem pokrio 150 zemalja svijeta, smatra još da se svjetski vođe moraju ispričati za 60 godina neuspješnosti u borbi za ljudska prava, od kada je UN prisvojio Univerzalnu deklaraciju ljudskih prava još 1948. godine.

A.P.
Foto : Amnesty International

Pročitajte više