Amnesty International zahtjeva oslobađanje zapadnih novinara

ORGANIZACIJA Amnesty International je u srijedu odaslala poziv za oslobađanje triju zapadnih novinara osuđenih na 15 godina zatvora na sjeveroistoku Laosa.

Organizacija u priopćenju poziva ljude da se u što većem broju pismeno obrate premijeru Lao Bougang Vorachitu te zamjeniku premijera i ministru vanjskih poslova, Somsavatu Lengsavatu.

Ona traži da ljudi na svim jezicima "izraze svoju zabrinutost zbog činjenice da su optuženi osuđeni na izdržavanje teške kazne, nakon suđenja tijekom kojeg nisu poštivani međunarodni standardi pravde".

Organizacija želi postići "trenutno i bezuvjetno oslobođenje zatočenika, ukoliko je sloboda udruživanja i izražavanja uzrok njihova zatočeništva".

Belgijski novinar Thierry Falise, njegov francuski kolega Vincent Reynaud i američki pastor Naw Karl Mua, osuđeni su u ponedjeljak na 15 godina zatvora, zbog "ometanja rada redarstvenih snaga" i "nezakonitog posjedovanja eksploziva".

Uz njih su osuđena i tri lokalna stanovnika na kazne od 12 do 20 godina zatvora.

Veleposlanik Laosa u Parizu, Soutsakhone Pathammavong izjavio je u srijedu za radio France International (RFI) da bi do oslobođenja triju zatočenih zapadnjaka moglo doći u "slijedećih nekoliko dana".

"Veleposlanike Francuske, Belgije i Sjedinjenih Američkih Država primio je jutros naš zamjenik premijera. Razgovaralo se o procesu oslobađanja, vjerujem da će se to za nekoliko dana i ostvariti", izjavio je.

Pročitajte više