Amnesty Rossinovu izjavu ocijenio neozbiljnom i zabrinjavajućom

AMNESTY International Hrvatska (AIH) ocijenio je u petak da je izjava američkog veleposlanika u Zagrebu Lawrencea Rossina prema kojoj će se Hrvatska suočiti s posljedicama jer ne podržava američki napad na Irak "neozbiljna i neodgovorna, ali i zabrinjavajuća".

"Izjavu veleposlanika Rossina AIH smatra neozbiljnom i neodgovornom, ali i zabrinjavajućom s obzirom da dolazi od najvišeg američkog diplomata u našoj zemlji, koji iz nerazumljivih razloga šalje uznemirajuće i neprihvatljive poruke građanima Hrvatske", navodi se u priopćenju hrvatske podružnice ove međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

AIH je priopćio da shvaća kako je američkim dužnosnicima teško objasniti javnosti u SAD-u činjenicu da od 190 članica UN-a njih samo 40 podržava "politiku rata po svaku cijenu", koju provodi sadašnja američka administracija.

"No to svakako ne može biti razlog da se američki veleposlanik u Hrvatskoj na neprimjeren način obraća hrvatskim građanima koji usput rečeno svo ovo vrijeme pružaju njemu i njegovoj obitelji srdačno gostoprimstvo", dodaje se.

Izjava veleposlanika Rossina još je nerazumljivija ako se uzme u obzir činjenice da je hrvatska Vlada već pružila potporu američkoj vladi i nastavlja to činiti, usprkos činjenici da je rat protiv Iraka ilegalan sa stajališta međunarodnog prava i da ga ne odobrava velika većina hrvatskih građana, priopćio je AIH.

"Umjesto prijetnji upućenih građanima ove zemlje, ali i svim drugima u svijetu koji smatraju da se rat kada je neizbježan mora voditi samo i isključivo u skladu s međunarodnim pravom, zahtijevamo od vlade SAD-a kao okupacijske sile i svih drugih vlada koje je podržavaju, te od iračkih vlasti da se pridržavaju načela međunarodnog humanitarnog prava", priopćio je AIH.

AIH je pozvao sve strane u sukobu da štite civile, ne koriste neselektivno naoružanje, osiguraju zaštitu i pomoć izbjeglicama i prognanicima, osiguraju privođenje pravdi osumnjičenih za zločine i poštivanje Ženevskih konvencija, te da podrže mogućnost razmještaja promatrača za ljudska prava na cijelom teritoriju Iraka.

Pročitajte više