Analgetici pomažu u liječenju Alzheimerove bolesti

NOVA metoda skeniranja mozga oboljelih od Alzheimerove bolesti jasno potvrđuje da bi analgetici mogli pomoći u liječenju te bolesti.

To bi liječnicima omogućilo ranu dijagnozu puno prije pojave prvih simptoma, prenosi BBC.

Znanstvenici s kalifornijskoga sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) nadaju se dvama velikim koristima od toga otkrića: ne samo da će moći otkriti bolest prije nego ona ošteti mozak, nego će olakšati i njezino liječenje.

Znanstvenici su razvili kemikaliju koja se prilijepi za karakteristične naslage na moždanom tkivu oboljelih od Alzheimerove bolesti.

Ta kemikalija, nazvana FDDNP, pričvrsti se za naslage i može se snimiti skenerom, što liječnicima olakšava praćenje liječenja bolesti.

Prva ispitivanja, objavljena u časopisu "Neuroscience", jasno pokazuju da analgetici utječu na amiloidne naslage u mozgu.

Čini se da lijekovi, poput ibuprofena, otapaju proteinske ugruške, za koje se vjeruje da su odgovorni za simptome demencije.

Suautor studije dr. Gary Small nada se da će nova tehnika pomoći liječnicima da prate učinke novih lijekova i cjepiva za prevenciju i liječenje moždanih oštećenja oboljelih od Alzheimera.

Stručnjaci očekuju da će zahvaljujući snimkama mozga u budućnosti moću utvrditi koje bi osobe mogle oboljeti od te bolesti.

One bi se tako mogle podvrgnuti preventivnom liječenju zasnovanom upravo na sposobnosti analgetika da otapaju karakteristične moždane naslage.

"Vjerujemo da su ovi nalazi iznimno važni, jer rana dijagnoza bolesti omogućuje i ranu terapiju dok su oštećenja mozga minimalna", rekao je profesor Jose Barrio.

Pročitajte više