Analiza CNN-ovih stručnjaka: Što se zapravo danas dogodilo?

Foto: EPA

CNN je razgovarao sa skupinom stručnjaka koji su analizirali povijesni summit Donalda Trumpa i Kim Jong-una.

>>VIDEO Završio susret koji bi mogao promijeniti svijet, Trump: Zaustavit ćemo ratne igre

>>Što stoji u deklaraciji koju su potpisali Trump i Kim?

"Barem nismo na putu za nuklearni rat"

"Bilo bi mudro prvo se usredotočiti na širu sliku", rekao je odvjetnik iz Washingtona S. Nathan Park, čije sus komentare na Korejski poluotok objavljivali Wall Street Journal, Washington Post, Financial Times, Atlantic, Foreign Policy i drugi mediji.

"Prije samo nekoliko mjeseci, Sjeverna Koreja i SAD bile su blizu nuklearnog rata. Danas više nismo na tom putu. Međutim, dogovor između dvojice vođa mogao je biti bolji. Zaustavljanje američkih i južnokorejskih vojnih vježbi predstavlja značajni ustupak. Obećanje 'potpune' denuklearizacije, umjesto 'potpune, provjerljive i nepovratne' kakvu je Trump zahtijevao, u ovom trenutku nije dovoljna uzvratna mjera."

"Ipak, dogovor je polazna točka za denuklearizaciju. Sljedeći korak trebala bi biti integracija dogovora iz Singapura s deklaracijom iz Panmunjoma, koju su na summitu u travnju potpisale Sjeverna i Južna Koreja, što se može ostvariti trilateralnim pregovorima SAD-a i dviju Koreja", rekao je S. Nathan Park.

"Trump je želio pokazati da može stvarati povijest"

"Svodeći očekivanja na nulu, Trump je uspio održati summit koji je vjerojatno premašio i njegova vlastita očekivanja: Povijesni vizuali, potpisana zajednička izjava i put prema kraju Korejskog rata te pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu", rekao je Aaron David Miller, potpredsjednik i istaknuti član Međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson.

"Ovo je bio summit kojim su dominirale osobne namjere dvojice vođa. Kim Jong-un, možda posljednji zaista totalitarni vođa, tražio je legitimnost i priznanje na svjetskoj pozornici. Trump je riskirao katastrofu pristankom na summit organiziran na brzinu, ali došao je pokazati da, za razliku od svojih prethodnika, on sam može stvarati povijest."

"Ako budemo imali sreće, nakon summita će uslijediti dugogodišnji proces koji će pomoći u smirivanju napetosti i sprečavanju eskalacije. Potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje nije vjerojatna, ali stabilnost i mir na poluotoku su mogući", rekao je Miller.

"Vizualno dramatičan, ali prilično isprazan sastanak"

"Sastanak Kima i Trumpa zapravo je bio vrlo skroman. Sastali su se licem u lice ukupno 20 minuta, ako oduzmemo postupak prevođenja. Sastanak je bio vizualno dramatičan, ali sadržajno prilično isprazan", rekla je YJ Fischer, bivša službenica State Departmenta.

"Minimalni napredak ne čudi s obzirom na to da nije bila prisutna Kina, koja ima najveći utjecaj na Sjevernu Koreju. Važna je i činjenica da će biti teško postići provjerljivi nuklearni dogovor s odmetnutim režimom. Trump i Kim još moraju dogovoriti principe denuklearizacije, njezin vremenski okvir te mjere za njeno dokazivanje."

"Summit je bio dobar korak, ali to je prvi korak u dugom procesu. Ono što će uslijediti bit će još važnije. Sjeverna Koreja za pregovaračkim stolom pokazuje manju ratobornost i zato je tamo treba zadržati", rekla je YJ Fischer.

"Rukovanje je bilo toliko kratko da je izgledalo poput rutine"

"Nije bilo lako doći do ovog trenutka", rekao je Kim Jong-un nakon sastanka s Donaldom Trumpom u utorak ujutro u Singapuru, piše The Atlantic: "Blago rečeno, s obzirom na razaranje u Korejskom ratu, 25 godina propalih nuklearnih pregovora te nekoliko mjeseci međusobnih prijetnji nuklearnim armagedonom".

"Ono što je možda najposebnije u vezi prvog sastanka ikada između vođa SAD-a i Sjeverne Koreje je činjenica da je nije izgledao nimalo posebno", piše Atlantic. "Njihovo prvo rukovanje, na crvenom tepihu i ispred zastava dviju država, bilo je toliko kratko da se činilo poput rutine. Umjesto velikih uvodnih riječi i paradiranja, dvojica vođa ušla su u prostoriju sa svojim prevoditeljima, gdje su sjeli i nasmiješili se na način sličan trenucima u kojima Trump prima strane vođe u Bijeloj kući".

>>FOTO Trump i Kim počeli summit rukovanjem, osmijehom i uzdignutim palcem

>>VIDEO Rukovali se Kim Jong-un i Donald Trump, pogledajte povijesni trenutak

CNN je razgovarao sa stručnjacima i savjetnicima za stratešku komunikaciju Billom McGowanom i Julianom Silvom, koji su analizirali povijesno rukovanje.

"Sjeverna Koreja do sada je mogla samo maštati o tom trenutku"

"Ako zanemarimo hvalisanje i retoriku oko povijesnog sastanaka, ostaje nam analizirati koji je od dvojice vođa pobijedio u vizualnom ratu. Kim je izgledao ozbiljno kada je izašao iz limuzine, a njegova pognuta glava ostavila je dojam poraza. Trump je izgledao napeto nakon izlaska iz svoje limuzine".

"Zatim su došli jedan do drugoga, a Trump je ispružio ruku nekoliko sekundi prije Kima. U trenutku kada su se rukovali, Kim je postigao ono što njegovom djedu nije uspjelo: Stajao je kao jednak predsjedniku SAD-a".

"Trump je izgledao kao da mu se spava, a Kim kao da je pun energije"

"Trumpov govor tijela činio se kao pokušaj da pokaže prijateljstvo. Nije bio agresivan i nakratko je dotaknuo Kima po ramenu. Nakon prvog rukovanja i fotografiranja, Trump je želio pokazati autoritet ispruživši ruku da pokaže Kimu put s pozornice".

"Kim se više puta nasmiješio nego Trump, osobito nakon što su sjeli. Trump je izgledao kao da mu se spava, dok je Kim izgledao kao da je pun energije, kao čovjek koji je uspio postići legitimnost na svjetskoj pozornici. Tako je govor tijela pokazao da je Kim dobio prvu rundu".

>>Analiza: Nevjerojatna taktička pobjeda Kim Jong-una

>>Što smo naučili iz rukovanja Trumpa i Kima?

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz susret Trumpa i Kima, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: summit trump - kim.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više