Anketa HRT-a: SDP gotovo dostigao HDZ, Živi zid potpuno propao

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U VEČERAŠNJEM Dnevniku HRT-a objavljeni su rezultati ankete HRejting za rujan. Riječ je o istraživanju javnog mijenja provedenog na 1400 ljudi, za koji je maksimalna pogreška +/- 2,95%, a razina pouzdanosti visokih 95%. Ispitivanje je provedeno u svim županijama, u čak 221 naselju.

Prema najnovijem HRejtingu, dvije vodeće hrvatske stranke sve više dominiraju i ovaj mjesec zajedno dobivaju više od 50% glasova birača zajedno.

Smjene četvero ministara ovoga ljeta i pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg političkog tajnika stranke Lovre Kuščevića nisu se ipak odrazili na HDZ-ov rezultat i njihovih stabilnih 27,6%. Nakon rekordno niskog rejtinga potkraj prošle godine, SDP, pak, nastavlja rast - ovaj mjesec stigli su do 24,8%. HDZ i SDP u ovom trenutku dijeli, dakle, manje od 3% glasova birača prema HRejtingu.

Propast Živog zida

Da su idući vikend parlamentarni izbori, samo četiri stranke prešle bi izborni prag. I te dvije preostale stranke znatno zaostaju za vodećim dvojcem. Nezavisna lista Mislava Kolakušića probila se na mjesto treće opcije sa 6% posto, gotovo jedan posto više od Mosta koji ima 5,1%.

Skupinu stranaka koje bi dobile od dva do tri posto glasova prevodi HSS s 3,1%. Neovisni za Hrvatsku i Živi zid osvajaju malo više od dva posto. Nekadašnja treća opcija, koja je na nedavnim europskim izborima dobila i zastupnika u Europskom parlamentu, Živi zid, definitivno je skupo platila unutarstranački raskol zbog te unosne plaće i, kako se u ovom trenutku čini, na putu je da zauzme prilično minornu ulogu na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve ostale stranke nalaze se ispod 2%, neodlučnih je birača 11,6%.

Pročitajte više