ANNAN IMENOVAO DE MELLA ZA PREDSTAVNIKA UN-A U IRAKU

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je u utorak UNovog povjerenika za ljudska prava Sergia Vieira de Mella za svog posebnog predstavnika u Iraku u sljedećih pet mjeseci.

"Poduzimam neuobičajen korak imenovanja Vieira de Mella, sada visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, za ovaj kratkoročni zadatak u Iraku, imajući na umu njegovo jedinstveno iskustvo i raniji rad u Ujedinjenim narodima na postkonfliktnim situacijama", rekao je Annan u pismu predsjedniku Glavne skupštine UN-a.

On je rekao kako je Vijeće sigurnosti povjerilo Ujedinjenim narodima "vitalnu ulogu u osiguravanju humanitarne pomoći, pomaganju u obnovi Iraka i uspostavi nacionalnih i lokalnih institucija vlasti."

Vieira de Mello, 55-godišnji Brazilac, radi u Ujedinjenim narodima već 30 godina. Prije imenovanja za glavnog dužnosnika za ljudska prava on je bio UN-ov prijelazni upravitelj u Istočnom Timoru, a prije toga kratko i posebni predstavnik na Kosovu. Sudjelovao je u humanitarnim i mirovnim operacijama UN-a u Bangladešu, Sudanu, na Cipru, u Mozambiku, Peruu i Libanonu.

Vijeće sigurnosti UN-a prošloga je tjedna usvojilo rezoluciju o Iraku u kojoj među dužnosti posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a uvrštava i rad s vlastima Sjedinjenih Država i koalicijskih partnera te iračkog naroda na uspostavi demokratske vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini i pomaganje u procesu uspostave međunarodno priznate, reprezentativne vlade Iraka.

Pročitajte više